Uusien hoitajien houkuttimena käytetty 500 euron lisäpalkka on nostanut kritiikkitulvan Pohjois-Karjalassa – vanhat työntekijät ärsyyntyneet

Siun sote houkuttelee hoitajia Pohjois-Karjalaan määräaikaisella palkankorotuksella. Nykyiset hoitajat pitävät tätä epäoikeudenmukaisena. Edunvalvonta-asiantuntija soisi rekrylisää kokeiltavan muuallakin.

Siun sote yrittää helpottaa Pohjois-Karjalan hoitajapulaa maksamalla uusille hoitajille määräaikaisesti enemmän palkkaa. Arkistokuva. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Onko oikein, jos toinen saa samasta työstä paremman palkan?

Tätä ovat pohtineet pohjoiskarjalaiset hoitajat viime päivinä. Maakunnan julkisista sote-palveluista vastaava Siun sote ilmoitti alkavansa houkutella uusia hoitajia määräaikaisella rekrytointilisällä, mikä aiheutti kritiikkitulvan. Lisäys peruspalkkaan on useita satoja euroja.

Tehyn Siun soten pääluottamushenkilö Vilja Laurila-Rontti kuvailee reaktiota “paskamyrskyksi”.

– Koska hoitajat pitävät venymisellään Siun sotea pystyssä, tällainen toisten palkitseminen koetaan yksiselitteisen epäoikeudenmukaiseksi, Laurila-Rontti kertoo.

Pääluottamushenkilö Vilja Laurila-Rontti kertoo Siun soten nykyisten hoitajien hermostuneen viime viikolla tiedotetusta rekrylisästä pahasti. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Ammattiliittojen mukaan Siun sotella on oikeus hakea helpotusta vaikeaan työntekijäpulaansa rekrytointilisällä. Keino sisältyy sote-alan työehtosopimukseen.

Tieto siitä, että uusi hoitaja saa Siun sotella peruspalkan päälle peräti 20 prosentin kuukausittaisen bonuksen, antaa Laurila-Rontin mukaan kuitenkin kyseenalaisen viestin.

Sairaanhoitajilla rekrylisän suuruus on noin 500 ja lähihoitajilla runsaat 400 euroa. Summaa maksetaan tehtävästä riippuen joko kolmen tai jopa kuuden kuukauden ajan.

– Nykyisiä hoitajia ei ole palkittu, mutta uudet palkitaan, Laurila-Rontti sanoo.

Siun sote toivoo ymmärrystä

Siun soten henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen ymmärtää nykyisten hoitajien harmituksen. Hän kuitenkin korostaa, että työntekijätilanne on poikkeuksellisen vaikea.

Henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen toivoo Siun soten nykyisiltä hoitajilta ymmärrystä vaikeassa työvoimatilanteessa. Kuva: Meri Remes/Yle

Siun sotella on ollut tänä vuonna hankaluuksia saada palkattua hoitajia sekä pitkiin että lyhyisiin sijaisuuksiin. Pula on juuri nyt akuutein ikääntyneiden palveluissa ja yhteispäivystyksessä. Rekrylisää tarjotaan uusille hoitajille juuri näillä palvelualoilla.

– Henkilöstö on pitkään kysynyt, mitä aiomme tehdä asialle. Kokeilemme nyt tätä puolen vuoden ajan, Bjerregård Madsen kertoo.

– Toivon ymmärrystä. Rekrytointilisän käyttö ei ole kannanotto nykyisten työntekijöiden arvostukseen. Jos onnistumme saamaan uutta työvoimaa, se helpottaa kaikkien kuormaa, hän jatkaa.

Bjerregård Madsenin mukaan Siun sote on jo palkannut ensimmäiset hoitajat, joille rekrylisää maksetaan. Tavoitteena on useiden kymmenien työntekijöiden pestaaminen.

– Toiveissa on saada esimerkiksi alaa vaihtaneita hoitajia miettimään vielä kerran, olisiko paluu hyvä idea, henkilöstöjohtaja sanoo.

Bjerregård Madsenin mukaan määräaikaista ekstrapalkkaa ei ole taloudellisesti mahdollista ulottaa kaikkiin Siun soten hoitajiin. Se maksaisi hänen laskelmiensa mukaan 13–14 miljoonaa euroa.

Tehy varovaisen positiivinen

Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Juha Honkakoski on Siun soten rekrylisäratkaisusta varovaisen ilahtunut. Hänen mielestään uusien hoitajien palkkaaminen ylimääräisellä rahalla ei ole suoraan muulta henkilökunnalta pois.

Honkakosken mukaan rekrytointilisää on hyödynnetty hoitajien palkkaamisessa toistaiseksi vähän. Ennen Siun sotea rekrylisää on kokeiltu ainakin Kanta-Hämeen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä.

– Toivottavasti näitä kokeiluja tehdään lisää, jotta nähdään, mikä toimii ja mikä ei, Honkakoski sanoo.

– Yleisesti ottaen on hienoa, että Siun sotelta löytyy rahaa hoitajien palkkaamiseen. Sen lisäksi pitää kuitenkin tukea myös nykyisten hoitajien työssä jaksamista, hän tähdentää.

Vilja Laurila-Rontti on Honkakosken kanssa samoilla linjoilla. Hän toivoo, että neuvotteluihin Siun soten ja pääluottamusmiesten välillä päästään pian.

– Hoitajien jatkuva venyminen ansaitsisi palkinnon. Sillä pääsisi pitkälle, että palkka ja työolot laitettaisiin kuntoon.

Aiheesta voi keskustella 9.12.2021 kello 23:een saakka.

Lue myös: