Sibeliuksen syntymäkotimitalit kapellimestari Tuomas Hannikaiselle ja pianisti Janne Mertaselle

Mitaleilla haluttiin tänä vuonna palkita erityisesti Sibeliuksen harvinaisia ja unohtuneita sävellyksiä esiin nostaneita taiteilijoita, kerrotaan Hämeenlinnan Sibelius-seurasta.

Hämeenlinnan Sibelius-seura luovutti mitalit keskiviikkona järjestyssä Sibelius-iltamat tilaisuudessa. Sibeliuksen syntymäkodin salissa muun muassa kamarikonsertteja. Kuva: Ainomaija Pennanen / Yle

Kapellimestari Tuomas Hannikaiselle ja pianotaiteilija Janne Mertaselle on myönnetty Sibeliuksen syntymäkotimitalit. Hämeenlinnan Sibelius-seura luovutti mitalit keskiviikkona järjestyssä Sibelius-iltamat tilaisuudessa.

– Hämeenlinnan Sibelius-seura halusi tänä vuonna palkita erityisesti Sibeliuksen harvinaisia ja unohtuneita sävellyksiä esiin nostaneita taiteilijoita, kertoo seuran puheenjohtaja Juhani Koivisto tiedotteessa.

Tuomas Hannikainen onnistui löytämään Neito tornissa -oopperan alkusoiton, jota Sibelius itse oli johtanut konsertissa. Hän huomasi, että Sibelius oli merkinnyt käsikirjoitukseen hyppyjä, ja niitä seuraamalla muodostui uusi orkesteriteos. Seuraavaksi Tuomas Hannikainen tuo esille Sibeliuksen nuoruuden melodraamoja eli säestettyjä runoja ja johtaa kaksi kamariorkesterille sovittamaansa melodraamaa tammikuussa Kaustisen kamarimusiikkiviikolla.

Janne Mertanen on tänä vuonna täydentänyt kiitettyä Sibeliuksen pianomusiikin kokonaislevytystään. Uudella levyllä hän esittää Sibeliuksen kansanlaulusovituksia ja pieniä tuntemattomiksi jääneitä nuoruuden pianokappaleita. Korkeatasoinen levytys tuo tärkeän lisän kuvaan Sibeliuksen tuotannosta ja kiinnostaa epäilemättä kansainvälisestikin.

Hämeenlinnan Sibelius-seura on jakanut syntymäkotimitaleita vuodesta 1985. Viime vuonna mitalit jäivät jakamatta koronatilanteen vuoksi, mutta jatkossa mitalit jaetaan Juhani Koiviston mukaan perinteiseen tapaan Sibeliuksen syntymäpäivänä 8. joukuuta.