Poikkeusolojen lainsäädännön uudistaminen alkaa – ministeri Henriksson odottaa vastauksia rajakäytäntöihin jo alkuvuonna

Eduskuntapuolueet ovat samoilla linjoilla siitä, että valmiuslakia pitää uudistaa. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan uudistus kestää arviolta neljä vuotta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson saapumassa Säätytalolle 30. marraskuuta. Kuva: Lehtikuva

Poikkeuksellisiin kriiseihin tarkoitetun valmiuslain uudistus nytkähti eteenpäin keskiviikkona, kun eduskuntapuolueiden edustajat tapasivat Säätytalossa.

Keskustelu valmiuslain uudistamistarpeesta on jälleen noussut esiin Valko-Venäjän työnnettyä siirtolaisia Puolan ja Baltian maiden rajojen yli. Tapahtumat on tulkittu Valko-Venäjän käynnistämäksi hybridioperaatioksi eli toisen valtion tahalliseksi horjuttamiseksi yllättävilläkin tavoilla.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan valmiuslakia uudistetaan monien erilaisten uhkien varalta. Näitä ovat esimerkiksi kyber- ja hybridiuhat, ilmastonmuutoksen aiheuttamat uhat, ydinonnettomuudet ja onnettomuudet Suomen rajojen ulkopuolella.

Valmiuslain uudistamista varten asetetaan virkamiesryhmä. Työlle tulee Henrikssonin mukaan vahva poliittinen ohjaus, sillä rinnalle perustetaan eduskuntapuolueista koostuva parlamentaarinen ryhmä.

Poikkeusolot julistettu kaksi kertaa korona-aikana

Valmiuslaki antaa viranomaisille erityisiä toimivaltuuksia poikkeusoloissa. Poikkeusolot toteaa valtioneuvosto yhdessä presidentin kanssa. Korona-aikana poikkeusolot on julistettu kaksi kertaa (siirryt toiseen palveluun).

Valmiuslain kokonaisuudistukseen arvioidaan kuluvan noin neljä vuotta. Siitä 2,5 vuotta kuluisi valmisteluun ja puolitoista vuotta poliittiseen päätöksentekoon eli jatkovalmisteluihin ja eduskuntakäsittelyyn.

Ennen kuin järeää valmiuslakia päivitetään, Henriksson toivoo, että vastauksia rajakäytäntöihin löydettäisiin normaaliaikojen lainsäädännön kautta. Asiaa pohtii parhaillaan sisäministeriön alainen työryhmä, jonka on tarkoitus saada työnsä valmiiksi tammikuussa.

– Toivon, että virkamiestyöryhmä löytää normaalilainsäädäntöteitse reitin eteenpäin, Henriksson sanoi Ylelle keskiviikkona eduskunnassa.

Pohdintaa käydään siitä, miten Suomi reagoisi, jos rajojen yli tulisi poikkeuksellisen paljon siirtolaisia.

– Suomi on demokratia ja oikeusvaltio ja Suomen pitää noudattaa kansainvälisiä sopimuksia. Mutta on myös niin, että jos on tiettyjä tilanteita päällä, myös kansainvälisissä sopimuksissa on mahdollisuuksia poiketa joistakin periaatteista, Henriksson sanoo.

Lue myös: