Lapin läntisissä rajakunnissa koronatilanne on rauhallinen

Lapin lähialueilla Ruotsissa ja Norjassa uusien koronatartuntojen määrä on tällä hetkellä maltillisella tasolla. Pohjois-Norjassa ilmaantuvuuslukuja nostavat kaupunkien tartunnat.

Kuva: Silja Viitala / Yle

Utsjoen naapurikunnassa Karasjoella, jossa kuukausi sitten ilmaantuvuusluku oli yli kahdentuhannen, on tällä hetkellä seurannassa kolme koronapotilasta. Kunnan kahden viikon ilmaantuvuusluku on laskusuunnassa ja on nyt 227. Tanan kunnassa tartuntoja on todettu tällä viikolla tähän mennessä kuusi.

Enontekiön naapurikunnista Kautokeinossa on yksi uusi koronatartunta.

Vaikka Lapin Norjan rajan naapurikunnissa on viime aikoina löytynyt vain yksittäisiä koronatartuntoja, koko Tromssan ja Finnmarkin läänissä tilanne on huono.

Läänissä on pelkästään tiistaina löytynyt 152 uutta tartuntaa, pääasiassa Tromssassa, Altassa ja Hammerfestissa. Läänin kahden viikon ilmaantuvuusluku on kaupunkien tartuntojen vuoksi korkealla eli 700.

Esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiirin kahden viikon ilmaantuvuusluku on 198. Rovaniemellä, jossa tilanne on vaikein, luku on 249.

Norrbottenin ilmaantuvuusluku 106

Ruotsin Norrbottenissa on rekisteröity tiistaina 30 tartuntaa. Viime viikolla tartuntoja oli 139, pääasiassa isommissa kaupungeissa. Haaparannalla tartuntoja löytyi viime viikolla 18.

Norrbottenin ilmaantuvuusluku on 106. Läänissä on sairaalahoidossa vain kaksi koronapotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Ruotsissa koronatilanne on parempi kuin naapurimaissa, mutta taudin leviäminen on sielläkin kiihtynyt. Viranomaiset pyrkivät hillitsemään koronan leviämistä aluksi suosituksin.

Keskiviikkona maassa otettiin käyttöön muun muassa laaja etätyösuositus ja suositus maskin käytöstä julkisessa liikenteessä.