Moni hoitaja odottaa joulua ahdistuneena – sairaanhoitopiirit varautuvat pyhiin siirtämällä henkilöstöä ja houkuttelemalla työntekijöitä siirtämään lomansa

Yle kysyi neljästä sairaanhoitopiiristä, kuinka paheneva koronatilanne ja lähestyvät joulunpyhät vaikuttavat sairaanhoitopiirien toimintaan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tehyläinen pääluottamusmies Tiina Samanen.
Lähestyvät pyhät ovat hankalaa aikaa terveydenhoidossa. Hoitajista on pulaa, kun osa on siirtynyt pois alalta työn raskauden takia. Toimittaja Kai Pohjanen, kuvaaja Antti Eintola.

Alati pahentuva koronatilanne ja lähestyvät joulunpyhät ovat monelle sairaanhoitopiirille ongelmallinen yhtälö.

– Erittäin tiukilla ollaan pyhinä, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand kuvailee tilannetta.

Esimerkiksi Kangasalalla jo yksi terveysasema joutui sulkemaan ovensa kokonaan koronan lisäämän palvelun tarpeen ja henkilöstön sairauspoissaolojen vuoksi. Ruutanan terveysaseman kiirevastaanotto ja osa kiireettömästä vastaanotosta on suljettuna tämän viikon loppuun saakka.

Muualla Pirkanmaalla ei Sandin mukaan olla jouduttu sulkemaan esimerkiksi terveysasemia kokonaan. Kiireetöntä toimintaa on kuitenkin hänen mukaansa jouduttu vähentämään ja henkilöstöä siirretty päivystystoimintaan sekä koronapotilaiden hoitoon.

– Teemme sen eteen töitä, että kaikki välttämätön saadaan tehtyä.

Yle kysyi neljästä sairaanhoitopiiristä, kuinka paheneva koronatilanne ja lähestyvät joulunpyhät vaikuttavat sairaanhoitopiirien toimintaan. Kaikissa sairaanhoitopiireissä on tehty toimintasuunnitelmia sen varalle, että potilasmäärät lisääntyisivät joulun aikaan.

Lomien siirtoon houkutellaan rahalla

Pirkanmaa ei ole ainoa sairaanhoitopiiri, jossa tulevat pyhät aiheuttavat erikoisjärjestelyjä.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä potilasmäärät sekä sairaalassa, että perusterveydenhuollon vuodeosastoilla ovat suuret. Sen vuoksi kiireetöntä toimintaa on jouduttu supistamaan

Sairaanhoitopiiri on joutunut tekemään erilaisia suunnitelmia, jotta henkilöstö riittää myös joululomien aikaan.

– Meillä on esimerkiksi rahallisia kannustimia hoitohenkilökunnalle tilanteisiin, jossa työntekijän kanssa sovitaan vahvistetun vuosiloman perumisesta.

Jos työntekijä siirtää 1–3 lomapäivää saa hän 450 euron korvauksen. Jos neljä tai useamman, korvaus on 600 euroa.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella joulunpyhiä odotetaan tällä hetkellä huolestuneina ja varautuen koronapotilaiden määrän lisääntymiseen sairaalassa.

Husin hallintoylihoitaja Marja Renholm kertoo, että mikäli koronapotilaiden määrä lisääntyisi pyhien aikana olennaisesti, pitäisi sairaanhoitopiirissä miettiä avoinna olevien toimintojen uudelleenjärjestämistä.

– Emme ole vielä pyytäneet henkilöstöä siirtämään lomia. Pyrimme siihen, että kaikki pystyvät pitämään sovitut vapaat.

Hus on myös ottanut käyttöön rahallisia kannustimia lomien siirtämiseen. Henkilö, joka siirtää vuosilomaansa saa 450 euroa.

– Se on viimeinen keino. Seuraamme koko ajan koronapotilaiden kokonaismäärän kehittymistä ja arvioimme toimintaamme niin, että mahdollistamme kaikille hyvän hoidon.

Pirkanmaalla hoitohenkilökunnan joulunpyhien sovituista lomista yritetään kuitenkin vaikeasta tilanteesta huolimatta pitää kiinni.

– Ensisijaisesti etsitään vapaaehtoisuuteen perustuvia ratkaisuja. Mutta sekin on mahdollista, että jo sovitut lomat jouduttaisiin järjestelemään uudelleen, Juhani Sand kertoo.

Tehohoitopotilaita siirretään sairaanhoitopiiristä toiseen

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä on koronan osalta rauhallisempi tilanne kuin monella muulla alueella. Tällä hetkellä sairaalassa on Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Heikki Miettisen mukaan reilusti alle kymmenen potilasta.

Hän kuitenkin painottaa, että vaikka tilanne on Pohjois-Savossa hyvä, he katsovat myös valtakunnallista tilannetta tarkkaan. Tehohoitopotilaita siirretään tarpeen mukaan sairaanhoitopiiriltä toiselle.

– Meillä on koko ajan täällä muilta alueilta tehohoidossa yksittäisiä koronapotilaita.

Miettinen kertoo, että hoitokapasiteetti pyritään varmistamaan myös joulunpyhien aikaan niin, että esimerkiksi tehohoitajien lomat on sijoitettu toiseen ajankohtaan ja kiireettömien leikkausten siirtämiseen on varauduttu. Lomakauden vuoksi niitä tosin tehdään muutenkin hyvin vähän.

Vaikka Pohjois-Savon koronatilanne on nyt rauhallinen, ei Miettinen odota joulunaikaa erityisen rauhallisin mielin.

– Tuosta koronan pirulaisesta ei ikinä tiedä, mitä se keksii pyhiksi. Mutta olemme valmistautuneet niin hyvin kuin olemme voineet.

Hoitajia siirretään vasten tahtoa hoitamaan koronapotilaita

Tällä hetkellä moni hoitohenkilökuntaan kuuluva odottaa joulua ahdistuneena. Näin arvioi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tehyläinen pääluottamusmies Tiina Samanen.

Samanen kertoo, että henkilöstölle tuli juuri tietoa, että työntekijöitä aletaan siirtää kiireellisen hoidon turvaamiseksi. Ihmisiä siirretään hänen mukaansa myös vastentahtoisesti töihin päivystystoimintaan ja hoitamaan koronapotilaita.

– Nämä asiat saavat kyllä henkilöstön miettimään, että mitenköhän tästäkin joulusta mennään yli.

Tilannetta ei helpota myöskään alaa hoitoalaa vaivaava henkilöstöpula. Samanen kertoo, että pulaa on niin pienissä kunnissa kuin isoimmissa sairaanhoitopiireissä. Ei ole enää olemassa yhtä ylivoimaista työnantajaa, joka houkuttelee työntekijöitä.

Samanen kertoo yksiköistä, joista huomattavan suuri osa kokeneista työntekijöistä on lähtenyt pois.

– On monta taitajaa, joka on päättänyt, että nyt loppuu kestokyky: pakko lähteä tekemään jotain sellaista, jossa pääsee henkisesti helpommalla.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta torstaihin kello 23:een saakka.