Hyppää sisältöön

Eurooppa-kirje: Saksaan tuli kova koronapassikuri, ja se merkitsee monille vapautta – Ranska taas hakee nyt isoja uudistuksia EU-talouteen

Ensi viikko on oikea eurooppalaisten asioiden superviikko. Mikä oli olennaista tällä viikolla? Jos haluat Eurooppa-kirjeen sähköpostiisi joka perjantai, tilaa se kirjeen lopusta löytyvästä linkistä.

Suvi Turtiainen, Berliini. Kuva: Antti Haanpää / Yle, AOP, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle

Hallo,

Ministereille ja muillekin tiedoksi: jos tekee mieli lähteä influenssereiden kanssa tanssilattialle, ei kannata tulla Berliiniin. Berliiniin kolahti tällä viikolla taas tanssikielto. Syynä on korkeat tartuntamäärät.

Jo ennen tanssikieltoa klubien ovilla piti näyttää sekä rokotuspassi että negatiivinen testitulos. Sama vaatimus on muun muassa ryhmäliikunnassa ja usein lehdistötilaisuuksissa.

Saksa ei elä koronapassitodellisuudessa vaan kovennetun koronapassin todellisuudessa. Rokotusten lisäksi on tehtävä jatkuvasti pikatestejä. Itse tein viime viikolla neljä, kolmesta rokotuksesta huolimatta. Kyse on antigeenipikatesteistä. Niitä tehdään asukkaille maksutta lähes jokaisessa kadunkulmassa (etu ei koske turisteja). Sähköpostiin tulee vartissa virallinen testitulos.

Kuulostaako rasittavalta? Saksalaisten mielestä ei. Selvä enemmistö (siirryt toiseen palveluun) kannatti joulukuun alun kyselyssä lisärajoituksia. Ja huomio: tässä vaiheessa koronapassia kysyttiin lähes kaikkialla. Kansan pyyntöön vastattiin. Saksan poliittinen johto määräsi rajoitukset, joka merkitsee käytännössä rokottamattomien sulkua monien palvelujen ulkopuolelle.

Ilman rokotuksia pääsee lähinnä joukkoliikenteeseen ja ruokakauppaan. Tosin Berliinin julkisissakin vaaditaan rokottamattomilta päivänpäällistä testitulosta. Ravintolaan tai vaatekauppaan ei pääse kuin rokotettuna tai taudista parantuneena. Testillä ovi ei enää aukea.

Berliinissä koululaiset tekevät kolme pikatestiä viikossa. Perheen päiväkoti-ikäinen testataan kahdesti viikossa kotona.

Saksassa tiedetään, etteivät pikatestit ole hopealuoti tai satavarmoja. Mutta eihän kondomikaan (siirryt toiseen palveluun) ole, ja silti niitä on suotavaa käyttää. Heikompaa testiä pidetään parempana kuin ei testiä ollenkaan.

Testeihin liittyy Saksassa erityinen vapauden symboliikka. Saksa kituutti viime talvena yli kuusi kuukautta kovassa sulussa. Päiväkodit, vaatekaupat, lähiopetus, ravintolat ja suurin piirtein koko vapaa-aika oli suljettu.

Sitten yhteiskuntaa alettiin keväällä avata testien avulla. Kun pääsee ensimmäistä kertaa kuukausiin ostamaan uusia sukkia, testivaatimus ennen sisäänpääsyä ei tunnu enää rajoitukselta vaan avaimelta vapauteen.

Vapauden tunnetta voi määrittää se, tuleeko sitä lisää vai otetaanko jotain pois. Pikatestit ja rokotuspassit mahdollistivat yhteiskunnan avaamisen Saksassa viime keväänä. Nyt ne mahdollistavat yhteiskunnan auki pitämisen ainakin rokotetuille.

Saksa ei usko pandemiassa suosituksiin vaan pakkoihin. Kansalainen säästyy miettimästä, voikohan sinne yökerhoon tanssilattialle mennä. Joko se on sallittua tai sitten se on kiellettyä. Sama maskien kohdalla. Niiden käyttöä ei suositella vaan se on pakollista.

Selvien rajojen vetämisestä tuleekin mieleen saksan kielen lempisanani: Feierabend. Se tarkoittaa työpäivän jälkeistä vapaa-iltaa. Mitä tiukempi työpäivä takana, sitä vahvempi on Feierabend-fiilis. Sana viittaa myös siihen, että on selkeä raja töiden ja vapaa-ajan välillä.

Voimme siis kuvitella, mikä Feierabend-olo Angela Merkelillä oli keskiviikkona, kun hän 16 vuoden jälkeen lopetti Saksan liittokanslerina ja ajoi virka-auton kyydissä kohti uudenlaista vapautta.

Prost,

Suvi

Mistä Euroopassa juuri nyt puhutaan? Aiheita on koonnut tähän alle kollegani Anna Karismo. Kannattaa kurkistaa myös kirjeen lopusta, mitä kaikkea tapahtuu ensi viikolla.☺️

#SOME: Konossöörit ajavat pyörällä, ja pääsevät nopeammin perille...

Ajat muuttuvat Saksassakin. Sikäläinen uusi maatalousministeri, vihreiden Cem Özdemir, kurvasi (siirryt toiseen palveluun) polkupyörällä vastaanottamaan nimitystodistuksensa presidentiltä keskiviikkona. Sitten Özdemir asetti todistuksensa polkupyörän tarakalle ja ajoi takaisin parlamenttiin.

Tämäkös Twitterissä riemun nostatti (siirryt toiseen palveluun). Tv-toimittaja viittasi tviitissään Die Prinzen -yhtyeen kappaleeseen Mein Fahrrad (siirryt toiseen palveluun), "Polkupyöräni" (otsikossa). Die Prinzen on tullut tunnetuksi sanoituksistaan, jotka kritisoivat humoristisesti saksalaista yhteiskuntaa.

Toisaalta jotkut muistuttivat (siirryt toiseen palveluun), että eipäs järin suuri muutos ole, kun kaikki muut ministerit saapuivat paikalle loistomersujen kyydissä. Özdemir on kasvissyöjä, vihreä eikä järin kokenut maataloudessa, mutta silti saksalaiset maanviljelijät toivottavat hänet tervetulleeksi. Politico-verkkolehti kertoo, mistä se johtuu (siirryt toiseen palveluun).

Täältä (siirryt toiseen palveluun) voit lukea Politicon tiivistelmän Saksan hallituksen avainhenkilöistä.

FAKTA: Ketkä ovat Euroopan Korhosia ja Virtasia? Ainakin Bērzinš, Almeida ja De Jong

Nimien alkuperää on mukava pohdiskella. Miksi Borg on yleinen sukunimi Pohjoismaissa – ja suhteellisesti kaikkein yleisin Maltalla (siirryt toiseen palveluun)?

Miksi Kreikan tavallisin sukunimi tarkoittaa papin poikaa? Entä miksi Italiassa on eniten "Punapäitä", Hollannissa "Nuoria", Itävallassa "Kuoppalaisia" tai Portugalissa "Kaupunkilaisia" (sukunimi tulee alun perin arabian kielestä)? Tai miksi Suomessa suosituin (siirryt toiseen palveluun) nimi tarkoittaa mahdollisesti huonokuuloista tai pörröpäätä?

Eurooppalaiset nimet ovat myös levinneet laajasti maailmaan. Entisissä siirtomaissa on paljon valtaajilta siirtyneitä nimiä. Espanjalaismeksikolainen García lukeutuu kymmenen yleisimmän sukunimen joukkoon myös Yhdysvalloissa.

TÄRPIT: Britanniassakin kohistaan päättäjien koronabiletyksestä, Ranska ottaa pian EU:n vetovastuun

Jos meillä kulmakarvoja kohottaa pääministerin piittaamattomuus koronavarautumisesta tai tämän tuttavapiirin koostumus (siirryt toiseen palveluun), Britanniassa paheksutaan hallinnon suoranaista ylimielisyyttä pandemiarajoituksia kohtaan. Siellä on rikottu sääntöjä tieten tahtoen – jos siis avustajien vitsailuvideosta (siirryt toiseen palveluun) voi jotain päätellä.

Joka tapauksessa se vei Britannian pääministerin Boris Johnsonin pahaan liemeen. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun "BoJon" avustajakunta töppäilee rajoitusten noudattamisen kanssa.

Britannian pääministeri Boris Johnson heilautti kättään Downing Street 10:n virka-asuntonsa edessä Lontoossa keskiviikkona. Kuva: Tejas Sandhu / AOP

SOTA SIIRTOLAISIA VASTAAN

Kreikan saarille nousevista viidestä siirtolaiskeskuksesta saattaa tulla malli koko Euroopalle. Onko Euroopassa julistettu sota tänne suojelua hakemaan tulevia ihmisiä vastaan, kuten Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja Patrick Wieland väittää Saran Sauren ja Janne Toivosen kiinnostavassa jutussa.

NORD STREAM 2 TÖRMÄÄ POLITIIKKAAN

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden uhkasi Venäjän Vladimir Putinia ankarilla pakotteilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Venäjän ja Saksan välille merenpohjassa rakennettu kaasuputki saatetaan panna jäihin. Nyt odotetaan Saksan uuden hallituksen linjaa, joka saattaa olla aiempaa tiukempi (siirryt toiseen palveluun) putkea kohtaan.

RANSKALLA KOVAT TAVOITTEET EU:LLE ENSI VUONNA

Ranska aloittaa EU:n puheenjohtajamaana tammikuun alussa, ja torstai-iltana presidentti Emmanuel Macron esitteli (siirryt toiseen palveluun) kunnianhimoisen toimintaohjelman kaudelle. Suomikin joutuu pureskelemaan mahdollisia talousuudistuksia.

Macron luotsaa EU-työtä samalla kun käy kiivasta vaalitaistoa huhtikuun presidentinvaaleihin asti. Tasavaltaisen Les Républicains -puolueen ehdokkaaksi nousi viime viikonloppuna Valérie Pécresse, jolla (siirryt toiseen palveluun) on erittäin hyvät (siirryt toiseen palveluun) mahdollisuudet voittaa istuva presidentti.

EU LUOKITTELI ILMASTOYSTÄVÄLLISET RAHOITUSKOHTEET

EU:n kestävän rahoituksen ilmastokriteerit tulevat voimaan. Suomi ja Ruotsi vastustivat esitystä, mutta ne eivät saaneet rinnalleen tarpeeksi muita jäsenmaita torppaamaan uudistusta määräaikaan mennessä. Komissio on luvannut kertoa (siirryt toiseen palveluun) ennen joulua, millaisia ehtoja ydinvoimalta ja kaasulta edellytetään.

LAPSILISIÄ EU-ALUEEN LAPSILLE?

Miten EU poistaa köyhyyttä jäsenmaissa? Brysselin koneessa toimittaja Maija Elonheimolle vastaa THL:n ja Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo.

POPULISTIEN EPÄTOIVOINEN YHTEISTYÖ

Populistit yrittivät jälleen perustaa yhteistä voimaryhmää EU-parlamenttiin, mutta rintamaa hajottaa eripuraisuus niin Venäjästä kuin koronatuistakin.

Jos on ikävä Välimeren ruokaa, sitä voi lievittää katsomassa Areenan sarjaa. Kuvassa bouillabaisse-kalakeittoon erikoistunut Chez Camille -ravintola Ramtuellissä Ranskassa. Kuva: Christian Liewig / AOP

OLETKO KULINARISTI? Kannattaa seurata Ainsleytä Välimerellä. Ihanissa maisemissa kuvattu sarja löytyy Areenasta. Maisemien ohella yksi Välimeren valtteja on tunnetusti ruoka. "Ricotta, peperonata, tangia, tortilla, taatelimelassi, minttuomeletti, tagine, labneh". Herkkusuu hyrisee kotisohvalla jo pelkkiä sanoja maistellessaan.

MIKÄ VIIKKO EDESSÄ! Huippukokous pohtii muureja rajoille, keskuspankki päättää kansalaisten talousasioiden tulevaisuudesta

Ensi torstaina pidetään kaksi erittäin tärkeää kokousta, kun sekä EU-johtajat kokoontuvat huippukokoukseen että Euroopan keskuspankin neuvosto pitää rahapoliittisen kokouksensa.

Kansalaisten ja veronmaksajien kannattaa seurata muun muassa näitä: kuka maksaa mahdollisen muurin EU:n itäiselle rajalle, mitä valtionjohtajat päättävät koronavarianttien leviämisen estämisestä, yhtenäistetäänkö jäsenmaiden energiapolitiikkaa hintojen kurissapitämiseksi, millä aikataululla keskuspankki lopettelee valtioiden velkaantumisen tukemista, milloin jo pitkään miinusmerkkisinä pidettyjen korkojen voi ennakoida nousevan.

Keskiviikkona EU-johtajat tapaavat huippukokouksessa (siirryt toiseen palveluun) viiden itäisen kumppanuusmaan eli Armenian, Azerbaidžanin, Georgian, Moldovan ja Ukrainan johtajia. Valko-Venäjä on perunut EU-kumppanuutensa.

Maatalousministerit taas kokoontuvat alkuviikosta. Asialistalla (siirryt toiseen palveluun) on niin kalastusoikeuksia, ruokaketjun turvallisuuden varmistamista kuin metsää tuhoavia tuotteitakin. Viimemainitusta voit lukea lisää täältä.

Ennen huippukokouksia jäsenmaiden kantoja eri asioista yhteensovittavat myös ulkoministerit (siirryt toiseen palveluun) ja Eurooppaministerien yleisten asioiden neuvosto (siirryt toiseen palveluun) .

Voit keskustella kirjeen aiheista lauantai-iltaan 11.12.2021 klo 23:een saakka.