Uusi-Seelanti aikoo kieltää tupakan kokonaan tulevilta aikuisilta – keinona nouseva ikäraja

Lakiehdotuksen mukaan lain voimaan tullessa vuonna 2008 syntyneet ja sitä nuoremmat eivät voisi koskaan ostaa laillisesti tupakkaa. Tupakan saatavuutta vaikeutetaan kaikille.

Uudessa-Seelannissa tiukka lakiehdotus tupakoinnin vähentämiseksi
Uudessa-Seelannissa tiukka lakiehdotus tupakoinnin vähentämiseksi

Uudessa-Seelannissa hallitus on esitellyt maailman tiukimpiin kuuluvan tupakkalain.

Esitelty laki kieltää tupakkatuotteiden myynnin vuonna 2008 syntyneille ja sitä nuoremmille vuonna 2027. Kiellon ikäraja nousisi vuosi vuodelta. Lain tarkoituksena on, että nyt varhaisteini-iässä olevat ja sitä nuoremmat sukupolvet eivät tupakoisi koskaan.

Tupakan ostamisen alaikäraja on Uudessa-Seelannissa nyt 18 vuotta.

Lain yksi tarkoitus on vähentää tupakoinnin aiheuttamia kuolemia Uuden-Seelannin maori-alkuperäiskansan keskuudessa. Kieltoa valmistellaan yhdessä maorien edustajien kanssa.

Tilastojen mukaan noin 12 prosenttia uusiseelantilaisista polttaa päivittäin, mutta luku nousee noin 30 prosenttiin maoreihin kuuluvien aikuisten kohdalla.

Tupakkatuotteiden saatavuutta vaikeutetaan kaikille

Savukkeista on lisäksi tarkoitus tehdä kalliimpia ja vaikeammin saatavia kaikille. Tupakkaa myyvien paikkojen määrää rajoitettaisiin jo vuonna 2024, ja savukkeiden nikotiinipitoisuutta alennettaisiin.

Uusi-Seelanti on jo nyt yksi harvoista maista, jossa tupakka-askien on oltava ilman tupakkabrändien tekstiä.

Tupakkatuotteiden myynti on nyt kielletty alle 18-vuotiailta. Hallituksen mukaan se ei kuitenkaan riitä siihen, että alle viisi prosenttia tupakoisi vuonna 2025, kuten viranomaiset toivovat.

Bhutan pisti tupakan pannaan jo vuonna 2010

Tupakoinnin rajoittamiseen ja kieltämiseen liittyy vielä avoimia kysymyksiä. Viranomaiset eivät ole kertoneet, miten kieltoja käytännössä valvottaisiin tai mitkä liikkeet joutuisivat kieltolistalle.

Kielto ei tällä tietoa koskisi sähkötupakkaa.

Lakiehdotus on määrä tuoda parlamenttiin ensi vuonna.

Suunnitelma on ankara, mutta ei maailman ankarin. Bhutan kielsi tupakan myynnin kokonaan vuonna 2010. Kielto on nyt väliaikaisesti (siirryt toiseen palveluun) purettu, koska tupakan salakuljetusta ei ole saatu kitkettyä ja sen pelättiin tuovan maahan koronatartuntoja.

Täsmennetty 9.12. klo 15.38: tupakkatuotteiden myynti olisi kielletty niiltä, jotka ovat vuonna 2008 syntyneitä tai sitä nuorempia, kun laki tulee voimaan. Lisätty klo 16.10: Bhutanin tupakanmyyntikielto purettiin väliaikaisesti pandemian takia.

Miltä Uuden-Seelannin tupakkalaki kuulostaa? Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een asti.