Varkaat voivat iskeä sairaalassakin – tapaukset harvinaisia, mutta aiheuttavat turvattomuutta

Vapaa kulku voi houkutella varkaita myös sairaaloihin ja niiden potilashuoneisiin. Porin kaupunginsairaalassa viimeisimmästä varkaustapauksesta on aikaa muutama viikko.

Varkaat voivat iskeä sairaalassakin – Osastonhoitaja: Emme voi lukita ovia
Varkaat voivat iskeä sairaalassakin – Osastonhoitaja: Emme voi lukita ovia

Henkilökohtainen omaisuus voi joutua varkaiden käsiin myös sairaaloissa.

Ylen tiedossa on tapauksia, joissa ulkopuoliset henkilöt ovat kulkeneet varkaissa muun muassa Porin kaupunginsairaalan tiloissa. Omaisuutta on varastettu sekä potilailta että henkilökunnalta. Viimeisimmästä varkaustapauksesta on aikaa vain muutama viikko.

– Enemmän on häiriökäytöstä, mutta aina joskus voi niin käydä, että rikos kohdistuu joko henkilökunnan tai potilaiden omaisuuteen, kertoo Porin perusturvan turvallisuuskoordinaattori Minna Vitikainen.

Myös Satasairaalassa potilaan omaisuutta on kadonnut satunnaisesti, muutamia kertoja vuodessa.

Sairaaloissa tapahtuneet varkaudet eivät ole yleisiä, mutta yksittäisetkin tapaukset aiheuttavat turvattomuutta potilaille. Myös osa henkilökunnasta on huolissaan työturvallisuudesta.

– Turvallisuuden eteen on tehty vuosikausia töitä. Perustuslaillinen liikkumisvapaus yhdistettynä kulun rajaamiseen on haastavaa. Kameravalvontaa on ja kulkua on jo rajattu, mutta omaistenkin on tänne päästävä, Vitikainen kertoo.

Hoitajat kiinni omissa töissään

Porin kaupunginsairaalassa ovet ovat avoinna aamuseitsemästä iltaseitsemään. Osastoilla hoitajat eivät millään pysty seuraamaan sitä, keitä kaikkia käytävillä kulkee.

– Hoitajat ovat potilashuoneissa kiinni omissa töissään ja varsinkin iltaisin, kun henkilökuntaa on vähemmän, on hankalaa seurata, ketä täällä liikkuu, kertoo osastonhoitaja Tiina Kujansuu Porin kaupunginsairaalan T4-osastolta.

Kujansuun osastolle potilaat tulevat päivystyksestä. Jos tullessa huomataan, että potilaalla on mukanaan paljon rahaa, pyydetään omaisia viemään rahat kotiin. Vaihtoehtoisesti ne voidaan laittaa yöpöydän lukolliseen laatikkoon.

Osastolle tuotu omaisuus on ihmisten omalla vastuulla ja siitä tiedotetaan sairaalassa.

– Meillä on lukolliset yöpöydän kaapit ja vaatekaapit, mutta avainten säilytys on välillä haastavaa, Kujansuu sanoo.

Varkauksien selvittäminen on usein hankalaa. Joskus tekijät saadaan kiinni verekseltään, mutta jos näin ei käy, on tekojen näyttäminen toteen vaikeaa.

Joskus käy kuitenkin myös hyvin, ja varastettu omaisuus saadaan poliisin avulla takaisin.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 10.12. kello 23.