Metsäteollisuutta uhkaavat vuodenvaihteessa työtaistelut – Paperiliitto varautuu jättämään lakkovaroituksia ensi viikolla

Paperiliitto saattaa aloittaa työtaistelun metsäyhtiöissä, joihin ei ole saatu työehtosopimusta tiistaihin mennessä. Neuvottelut metsäyhtiö UPM:n kanssa ovat yhä vaikeat.

Ensi viikolla on kaksi viikkoa aikaa vuodenvaihteeseen, jolloin Paperiliiton nykyisten työehtosopimusten voimassaolo lakkaa. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Paperiliitto varautuu aloittamaan vuodenvaihteessa työtaistelun kaikissa metsäyhtiöissä, joihin ei ole saatu työehtosopimusta ensi viikon tiistaihin mennessä.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo, että riski lakoista on olemassa kaikissa yrityksissä, joihin sopimusta ei ole saatu.

Ensi viikolla on kaksi viikkoa aikaa vuodenvaihteeseen, jolloin Paperiliiton nykyisten työehtosopimusten voimassaolo lakkaa. Tiistaina on Paperiliiton hallituksen kokous, joka käy tilanteen läpi.

– Hallitus kokoontuu tiistaina, ja niihin yhtiöihin, joissa sopimuksia ei ole, tullaan mahdollisesti tekemään keskiviikkona työtaisteluilmoitukset, Vanhala sanoi torstaina Ylelle.

Lakot alkaisivat heti vuodenvaihteessa, jolloin sopimukseton tila alkaa.

Vanhala kertoo, että Paperiliitto käy lähipäivät tiiviitä neuvotteluja Metsä Groupin kanssa. Vaikein tilanne on metsäyhtiö UPM:n kanssa, jonka neuvottelijat tapaavat ammattiliiton edustajat sunnuntaina.

– Meillä on edelleen tapaamista heidän kanssaan, mutta asia ei näytä positiiviselta, Vanhala sanoo.

Kolmannen suuren metsäyhtiön Stora Enson kanssa Paperiliitto pääsi sopimukseen lokakuussa.

Vanhalan mukaan tänään torstaina alkaa tiivis neuvotteluputki, jota liitto pyrkii viemään sunnuntaille saakka. Auki olevia sopimuksia on kaikkiaan viisi.

Teknologiateollisuuden neuvottelut jumissa

Toisen tärkeän vientialan teknologiateollisuuden työmarkkinaneuvottelut ovat jumissa. Työntekijöitä edustava Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajayhdistys ilmoittavat keskiviikkoiltana, että neuvottelut eivät jatku tällä viikolla.

Neuvottelut alan uudesta työehtosopimuksesta kariutuivat viime viikolla ja ammattiliitot julistivat alalle ylityökiellon. Teollisuusliiton hallitus kokoontuu huomenna perjantaina arvioimaan tilannetta.

Lue lisää: