SuPerin puheenjohtaja kriittisenä hoitohenkilöstön "pakkorokotuksista": Ihmisiä voi sanoutua irti töistä koko alalta

Silja Paavola kertoo saneensa torstain vastaisena yönä lähes 700 sähköpostiviestiä, joissa vastustetaan rokottautumisvaatimusta.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola. Kuva: Terhi Liimu / Yle

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola suhtautuu kriittisesti hallituksen esitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön ”pakkorokotuksista."

Radio Suomen Päivässä torstaina vieraillut Paavola sanoi, että rokottautumisvaatimus ei poistaisi ydinongelmaa, joka on sairaaloiden kuormittuminen koronapotilailla huonossa epidemiatilanteessa.

– Poistaako pakkorokotukset kokonaisongelman, että meillä on koko ajan 1 500 positiivista koronatautitapausta per vuorokausi ja siitä eittämättä seuraa sairaala- ja tehohoitoa, Paavola kysyi.

Lisäksi Paavola sanoi olevansa huolissaan siitä, miten lakimuutos vaikuttaisi alan vetovoimaan, joka on jo valmiiksi huonontunut.

– Ihmiset voivat sanoutua irti töistä koko alalta. Meillä on hirvittävä hoitajapula.

– Miten käy vetovoiman, koska korona ei kestä ikuisesti, mutta hoitajia tarvitaan ikuisesti, Paavola tuumi.

Paavola kertoi saneensa torstain vastaisena yönä lähes 700 sähköpostiviestiä, joissa vastustetaan rokottautumisvaatimusta.

Palkanmaksun lopettaminen olisi "kova sanktio"

Hallituksen esityksen mukaan työnantajalla ei olisi palkanmaksuvelvollisuutta, jos rokottamaton työntekijä ei ota muuta tarjottua työtä vastaan tai sellaista ei ole. Paavola pitää tätä "kovana sanktiona."

Esityksen mukaan enintään 72 tunnin sisällä tehty negatiivinen koronatestitulos olisi vaihtoehto, jos työntekijällä on lääketieteellinen syy olla ottamatta rokotusta.

Paavolan mukaan tällainen testikäytäntö olisi työntekijälle kuitenkin kova isku taloudellisesti.

– Jos työntekijän pitäisi ottaa testejä omalla kustannuksellaan, hänen koko kuukauden nettoansionsa ei ehkä riittäisi siihen.

Paavola kuitenkin painotti, että hoitohenkilöstön kannattaa ottaa koronarokote suojatakseen itseään, lähimmäisiään ja hoidettavia.

– Eettisesti ja moraalisesti hoitajien pitäisi olla ne, joista tauti ei missään nimessä leviä, Paavola sanoi.

Lue myös: