THL suosittaa kotitestien käyttöä ja aikoo antaa lähiaikoina niistä lisäohjeita – Mika Salminen: ”Ovat osoittautuneet mainettaan paremmiksi”

Esimerkiksi perheen nuhanenä voitaisiin ensin testata kotioloissa ja mahdollinen tartunta varmistaa laboratoriossa.

Koronan kotitestissä yksi viiva tarkoittaa negatiivista tulosta, kaksi viivaa ilmestyy kun testitulos on positiivinen. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL aikoo suosittaa kotona tehtäviä koronatestejä ja antaa lähiaikoina niistä lisäohjeistusta. Asiasta kertoi THL:n johtaja Mika Salminen torstaina aamupäivällä pidetyssä koronainfossa.

– Kotitestit ovat osoittautuneet mainettaan paremmiksi. Niiden luotettavuusaste ei ole täsmälleen sama kuin laboratoriotesteissä, mutta niiden etu on tiedon saaminen heti, ei tarvitse odottaa seuraavaan päivään, Salminen sanoo.

Hän kehottaa esimerkiksi perheitä tekemään testejä kotona, jos perheenjäsenellä on nuha.

– Jos tulos on positiivinen, tulisi käydä varmistamassa tartunta laboratoriotestillä. Vastaavasti jos oireita on paljon, sairaana ei pidä lähteä liikkeelle, vaan pysytellä kotona ja jättää suunnitellut menot väliin, Salminen muistuttaa.

Koko maassa viime viikolla noin 147 000 testiä

Testausaktiivisuus on viime viikkoina ollut kasvussa. Viime viikolla Suomessa tehtiin noin 147 000 koronavirustestiä. Loka-marraskuun vaihteessa testejä tehtiin viikoittain 80 000–88 000 kappaletta.

Viime viikolla testatuista näytteistä oli positiivisia 6,4 prosenttia. Kahdella edeltävällä viikolla osuus oli 6,3 prosenttia ja lokakuun lopulla 5,2 prosenttia.

Koronavirukseen sairastuneiden määrä on noussut jo useita viikkoja. Tehohoidon kuormitus on kaksinkertaistunut Suomessa lokakuun loppuun verrattuna. THL:n mukaan viime viikolla tehohoitoon tuli koko maassa 39 uutta koronaviruspotilasta.

THL:n johtaja Mika Salminen korosti aamupäivän tiedotustilaisuudessa, että rokotettuna tartuntariski ja edelleen tartuttamisriski on paljon pienempi kuin rokottamattomilla. Suoja ei ole täydellinen, mutta se on merkittävä.

Jos ei ole ottanut rokotuksia ja menee tilaisuuksiin negatiivisen koronatestin turvin, ottaa itse suuren riskin saada koronavirustartunta.

– Testillä palveluun meneminen tarkoittaa, että ottaa itse suurimman riskin sairastumisesta, kiteyttää Mika Salminen.

Itse tehtävä koronatesti.
Toimittaja Miika Koskela näyttää videolla, kuinka koronan kotitestin tekeminen sujuu. Kuvaus ja leikkaus: Matti Myller / Yle

Oletko tehnyt koronatestejä kotona? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 10.12. klo 23:een asti.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: Miten suhtautua perhejoulun viettoon omikronin levitessä? Tautiekologi kertoo kaiken, mitä variantista tiedetään nyt.

Koronaviruksen omikronvariantti havaittiin Etelä-Afrikassa marraskuun lopulla ja pian sen jälkeen sitä löytyi ympäri maailmaa, Suomestakin. Mitä tiedämme variantin alkuperästä ja millaisen uhkan runsaasti mutatoitunut koronavirus aiheuttaa? Tautiekologi Tuomas Aivelo kertoo kaiken, mitä omikronista juuri nyt tiedetään.

Lue myös: