Avin rajoituspäätös tuli Pirkanmaalle: koskee monia paikkoja

Koronatartuntoja esiintyy maakunnassa nyt laajalti, ja terveydenhuollon kantokyky on uhattuna, avi perustelee päätöstään.

Koronatilanne on heikentynyt Pirkanmaalla nopeasti. Arkistokuva Tampereelta. Kuva: Miikka Varila / Yle

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on päättänyt lisätä Pirkanmaalle lisää rajoituksia heikentyneen koronatilanteen takia.

Rajoitus koskee laajasti asiakas- ja yleisötiloja eli esimerkiksi kauppoja, tapahtumia, esityksiä, uimahalleja, museoita ja kuntosaleja ja yleisiä saunoja.

Aluehallintoviraston tänään tekemä, tartuntatautilain pykälään 58 d perustuva päätös merkitsee sitä, että tiloista vastaavien toimijoiden on maanantaista lähtien mukautettava toimintaansa ehkäistäkseen lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä.

Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja tehdä muita järjestelyjä. Tietyn mittaisia turvavälejä päätöksessä ei kuitenkaan edellytetä.

Vaihtoehtoisesti toimija voi edellyttää asiakkailta ja osallistujilta koronapassia.

– Aluehallintovirasto katsoi, että päätös on välttämätön Pirkanmaan nopeasti heikentyneen epidemiatilanteen johdosta, kertoo ylijohtaja Marko Pukkinen.

Ennätyskorkeat luvut

Uudet rajoitukset astuvat voimaan maanantaina.

Pirkanmaan pandemiaryhmä pyysi avilta rajoituksia tiistaina sen jälkeen kun koronamäärät menivät pandemian ajan korkeimpiin lukemiin.

Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Koronapassia ei saa edellyttää esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa, näiden normaalissa toiminnassa.

Uusi määräys koskee myös esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoimintaa, mutta ei estä harrastamista. Yhdeksi keinoksi avi esittää, etteivät vanhemmat oleskele lasten harrastustiloissa. Koronapassia rajoitusten vaihtoehtona voidaan edellyttää vain 16 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä.

Lue lisää: