Hyppää sisältöön

Mikkelissä pyöritettiin ammattimaista kannabiskasvattamoa – päätekijöille yli kolmen vuoden vankeusrangaistukset

Rikosvyyhdistä langetettiin tuomioita useille tekijöille. Kasvattamotoiminnan lisäksi osa tuomittiin huumeiden välittämisestä.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan kannabista oli kasvatettu ammattimaisesti ja välitetty suuria määriä. Kuva: Yleisradio / Juho Liukkonen

Etelä-Savon käräjäoikeus on langettanut tuntuvia rangaistuksia Mikkelissä pitkään jatkuneesta huumausainerikosvyyhdistä.

Tapauksessa Mikkelin maaseudulla oli pyöritetty ammattimaista kannabiskasvattamoa vuosina 2019 ja 2020. Kasvattamo oli rakennettu asuinrakennuksen yhteydessä olevaan autotalliin sekä erilliseen ulkorakennukseen.

Syytteen mukaan marihuanaa oli kasvatettu huumausainekäyttöön ja levitettäväksi suuria määriä. Kokonaisuudessaan marihuanaa valmistettiin käräjäoikeuden arvion mukaan noin 13 kiloa. Päätekijöiden saamaksi taloudelliseksi hyödyksi rikoksista on arvioitu reilut 113 000 euroa.

Päätekijöistä toinen tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta kolmen vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen. Toinen päätekijöistä tuomittiin niin ikään törkeästä huumausainerikoksesta kolmen vuoden vankeuteen. Lisäksi rikoksen tuottama taloudellinen hyöty tuomittiin menetettäväksi valtiolle.

Kaikkiaan tapauksessa tuomion sai 17 vastaajaa. Vyyhdissä langetettiin useille tuomioita huumeiden välittämisestä. Osa henkilöistä kauppasi Mikkelissä tuotettua kannabista eri puolille Suomea.

Tuomioita langetettiin syytetyille niin törkeistä ja perusmuotoisista huumausainerikoksista, avunannosta törkeisiin huumausrikoksiin, tuottamuksellisesta rahanpesusta sekä huumausaineen käyttörikoksesta. Yksi syytetyistä tuomittiin myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta. Vastaajien rangaistukset vaihtelivat sakkorangaistuksista useamman vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen vaan siitä voi valittaa.

Juttua päivitetty 12.8.2022 kello 8:04 Täsmennetty saadun taloudellisen hyödyn määrää.

Lue myös:

Mikkelissä paljastui kannabista kasvattanut ja välittänyt organisaatio – noin 20 henkilöä epäillään huumausainerikoksista