Hyppää sisältöön
Arot pyrkivät pitämään pihansa valaisun maltillisena.Kari Aro korjaa omenapuurun ripustetun jouluvalon parempaan asentoon.Valonauhaa Arojen pihalla.Valonauhaa Arojen kuistilla.Arojen pihalla on laserpisteitä ampuva valo.Laservalolla tehtyjä valopisteitä Arojen seinällä.Arojen pihalla valojen määrää pyritään pitämään maltillisena.Arojen ikkunaa koristaa suuri joulutähti.Valaistuja puita Riikosten pihalla Laukaassa.Jouluvaloja Riikosten pihalla Laukaassa.Laukaalaisten Riikosten pihalla on runsaasti jouluvaloja.Jouluvaloja Riikosten pihalla Laukaassa.Jouluvaloja Riikosten pihalla Laukaassa.Kari ja Eveliina Aro pitävät jouluvalojen tunnelmasta.Arojen kuistia koristaa valaistu tonttu.Arojen pihan omenapuuhun on asetettu värikkäät jouluvalot.Arojen ikkunaa koristaa joulutähti.

Valot tuikkivat pihojen pimeydessä tuoden lohtua kaamokseen

Pakkanen kipristelee varpaita, kun Kari Aro napsauttaa led-valosarjoja päälle hirsitalonsa terassilla Vihtavuoressa. Ympäri taloa kiertävät ja terassin yllä roikkuvat valot tuovat kirkkautta himmenevään talvipäivään.

Olemme keskittyneet siihen, että talo näyttää viihtyisältä myös talvella. Kun on synkkää, pimeää ja kylmää, pitää olla valoa luomassa lämpöä ja tunnelmaa.

Kari Aro

Arot alkoivat koristella kotiaan valosarjoin jo heti talon valmistuttua 2003. Suurin osa heidän ulkovalaistuksestaan on väriltään lämpimän valkoista.

Meidän mielestä se on kaunein valo. Tuntuu myös, että se on kestävin valosarjojen lampuista. Monet muut värit muuttuvat ikävän kellertäviksi ajan kanssa.

Kari Aro

Pihasta löytyy myös talon seinään punaista ja vihreää valoa heijastava led-valonheitin.

Se on kuin tähtitaivas. Eri valoja vaihtelemalla saa luotua erilaisia tunnelmia.

Kari Aro

Arot pitävät valosarjoja paikoillaan koko vuoden ympäri. He sytyttävät ne iltojen hämärtyessä elokuussa. Samat kausivalot ovat olleet ripustettuna nyt kolmatta vuotta.

Yleensä valosarjat rikkoutuvat johdon katketessa. Vältämme niiden ylimääräistä käsittelyä pitämällä ne aina paikoillaan. Siinä on myös aina aika kova homma saada ne ripustettua.

Viime vuonna kausivalojen myynti räjähti. Esimerkiksi SOK Prismojen valosarjojen myynti kasvoi 20 prosenttia. Tänä vuonna niiden suosio on jatkunut toimitusvaikeuksista huolimatta.

Korona ja kotoilu tekivät ison piikin myyntiin. Yhtä lailla, kun on maalattu seiniä, on sisustettu kotia valoin sisältä ja ulkoa. Kotiin halutaan panostaa.

Sanna Hella, myyntipäällikkö, Prisma Seppälä

Sähköpalvelu Nelos-Sähköstä arvioidaan, että neljä tavallista led-valosarjaa kuluttaa sähköä suurin piirtein saman verran kuin yksi 60 watin hehkulamppu. Valosarjojen kysyntää lisää led-valojen vähäinen energiankulutus ja myös aina laajeneva valikoima.

Led-valosarjat ovat rikkouduttuaan kertakäyttöisiä, niihin ei saa vaihdettua lamppuja.

Rikkinäiset valosarjat ja muuntajat kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromuun eli SER-kierrätyspisteisiin. Niistä pystytään kierrättämään metalliosat, kuten johdoissa oleva kupari. Muut osat päätyvät poltettavaksi kaukolämmöksi.

Valosarjoja ostaessa kannattaa katsoa, että johto on riittävän paksu. Led-valo kestää pitkään, mutta johto menee helposti poikki. Itse suosin perinteisiä kierrettäviä polttimoita. Ne ovat luontoystävällisiä ja pitkäikäisiä.

Päivi Peltola, viestinnän suunnittelija, Mustankorkea jätekeskus

Vihtavuoressa Arojen pihamaalle kaartaa autollaan Eveliina Aro. Hän saapuu töistä kotiin.

Pidän auringosta, kesästä ja lämmöstä. Näillä ulkovaloilla ja sisällä takkatulella saa luotua lohtua tähän talveen.

Eveliina Aro

Pienen mäennyppylän päällä sijaitseva säihkyvä hirsitalo kerää ohikulkijoissa ihastusta. Moni lisää koristevaloja vuosi vuodelta, mutta Aroilla ei määrää aiota enää lisätä.

Vaimo laittaisi varmaan vielä paljon lisääkin valoja, mutta olen sanonut, että liika on liikaa. Tämä on nyt hyvä määrä.

Kari Aro

Tekijät

Titta Puurunen, Niko Mannonen / Yle