Perussuomalaiset vaati hallitukselta tukea sähkönhinnasta kärsiville kotitalouksille kyselytunnilla – hallitus lupasi turvaverkkojen pitävän

Kuluneella viikolla kovat pakkaset ja nousseet sähkönhinnat ovat puhuttaneet suomalaisia. Eurooppalaista yhteisvastuuta sosiaalisista kustannuksista hallitus ei halua.

Sähkön korkea hinta aiheutti huolta eduskunnassa
Sähkön korkea hinta aiheutti huolta eduskunnassa

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan pörssisähkön hinnannousu on vakava paikka ja sitä seurataan.

Ennätyskorkealle kohonnut sähkönhinta nousi esiin eduskunnan kyselytunnilla, kun perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri kysyi, mitä hallitus voisi tehdä suomalaisten auttamiseksi.

Myönteinen asia Lintilän mukaan on, että vain kahdeksan prosenttia sähkön käyttäjistä käyttää pörssisähköä. Muilla kotitalouksilla on määräaikaisia sopimuksia, joissa hinta on pysynyt inhimillisempänä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) muistutti, että hyvinvointiyhteiskunnassa tukea löytyy vaikka viime kädessä toimeentulotuen kautta.

– Perusajatuksena suomalaisessa yhteiskunnassa on, että kylmänkään talven tullen tämä ei saa olla maa, jossa ihmisellä ei ole varaa asua lämpimässä, Saarikko sanoi.

Sähkön pörssihinta nousi tiistaiaamuna 1,24 euroon kilowattitunnilta. Samoissa hinnoissa liikuttiin vuonna 2010.

Suomi ei halua sosiaalista yhteisvastuuta EU:ssa

Hallitus suhtautuu kriittisesti siihen, että ilmastotoimien ja energian kallistumisen sosiaalisia kustannuksia varten perustettaisiin Euroopan unionissa jäsenmaiden yhteinen sosiaalirahasto.

– Sekä energian hinnan että ilmastonmuutoksen ympärillä Euroopassa on ajatuksia yhteisvastuusta. Sille Suomi sanoo ei, Saarikko kertoi.

Lintilän mukaan Suomen energiapaletin kannalta tärkeää on, että Olkiluoto 3 aktivoidaan tammikuussa ja saadaan täyteen tuotantoon kesäkuussa.

Perussuomalaisten Sanna Antikainen kysyi sähköverkkojen omistuksesta. Lintilän mukaan keskeistä Suomen kannalta on, että kantaverkon eli Fingridin hallinta on ja pysyy valtion hallinnassa.

Perussuomalaisten Meri ei vakuuttunut ministereiden vastauksista. Hän penäsi vastausta vielä siihen, miten muitakin kuin vähävaraisia voitaisiin auttaa sähkönhinnan nousun kanssa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistutti, että tukea on myönnetty mittavasti siihen, että ihmiset voivat vaihtaa lämmitysmuotoa öljykattilasta esimerkiksi maalämpöratkaisuihin.

– Ei hallitus tällä tavalla kyselytunnin kesken uusia keinoja lähde luomaan, vaan ne ovat niitä keinoja, joiden eteen me olemme systemaattisesti tehneet töitä tällä hallituskaudella.

Marin lupasi hallituksen kehyksen pitävän

Kokoomuksen kansanedustajat kysyivät kuluttajien ostovoimasta ja talouden pelisäännöistä. Kai Mykkänen halusi tietää, pysyykö hallitus sovituissa menokehyksissä loppukautensa ajan.

– Tietenkin me lähdemme siitä, että me teemme kevään kehysriihessä ne päätökset, joista olemme aiemmin sopineet. Me olemme viime keväänä sopineet 370 miljoonan euron sopeutustoimista, jotka on tarkoitus päättää tulevana keväänä kehysriihen yhteydessä. Kyllä meidän tavoitteenamme on, että hallituksen kehykset pitävät, Marin vastasi.

  • Yle näytti kyselytunnin suorana Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. Voit katsoa tallenteen klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 10. joulukuuta kello 23 saakka.

Lue myös: