Hyppää sisältöön

Metsäyhtiö UPM:n sellutehdas Pietarsaaressa on vielä ilman työehtosopimusta – liitto päättää työtaistelutoimista ensi viikolla

UPM:n neuvottelijat tapaavat ammattiliiton edustajat sunnuntaina.

Paperiliiton lakkouhka ajaisi UPM:n Pietarsaaren tehtaan alas jo muutaman viikon kuluttua. Kuva: Raila Paavola / Yle

Metsäyhtiö UPM:n sellutehtaalla Pietarsaaressa ei ole saatu aikaan vielä työehtosopimusta. Kaikkia sopimuksettomia metsäyhtiöiden tehtaita uhkaa Paperiliiton mukaan mahdollisesti työtaistelutoimet vuoden vaihteessa.

Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan riski lakosta on olemassa kaikissa yrityksissä, joihin sopimusta ei ole saatu.

Paperiliiton nykyiset työehtosopimukset lakkaavat vuoden vaihteessa, osassa metsäyhtiöitä sopimuksia on saatu aikaan, mutta varsinkin metsäyhtiö UPM:n kanssa tilanne on Vanhalan mukaan vaikea.

– UPM:n neuvottelijat tapaavat ammattiliiton edustajat sunnuntaina, kertoo Vanhala.

Työnantaja vaatii toimialakohtaista sopimusta, mutta työntekijöille ei paikallinen sopiminen kelpaa, vaan tavoitteena on konsernikohtainen sopimus.

Marraskuun lopulla Pietarsaaren UPM:n sellutehtaan luottamusmies Sauli Tiala kertoi Ylelle, että osapuolten näkemykset ovat vielä kaukana toisistaan. Sellutehtaan johtaja Simon Fagerudd kertoi tuolloin, että työntekijäpuolta on yritetty saada neuvotteluihin puolisen vuotta, mutta tuloksetta.

Ensi tiistaina Paperiliiton hallitus käy läpi sopimustilannetta. Keskiviikkona niitä yhtiöitä, joissa sopimuksia ei ole syntynyt, uhkaa mahdollisesti työtaisteluilmoitus.

Se tarkoittaisi Pietarsaaressa sellutehtaan alasajoa ja seisahtumista. Lakko voisi pysäyttää sellutehtaan heti vuoden vaihteen jälkeen.

Paperiliittoon kuuluvia työntekijöitä on Pietarsaaren sellutehtaalla 180.

Lue myös: