Hyppää sisältöön

15 EU-maata ottaa vastaan yhteensä ​​40 000 pakolaista Afganistanista – Suomeen hieman alle 1 000 ihmistä

Sopimuksen kerrotaan olevan osa laajempaa pakolaispakettia, jossa turvapaikka pyritään järjestämään 60 000 ihmiselle.

Espanjan Punainen Risti auttoi Madridissa Torrejon de Ardozin sotilastukikohtaan saapuneita pakolaisia. Yhteensä 245 pakolaista saapui Espanjaan Pakistanin Islamabadista 11. lokakuuta. Kuva: Fernando Villar / EPA

Euroopan unioniin kuuluvat 15 jäsenmaata ovat tänä syksynä sopineet 40 000:n pakolaisen vastaanottamisesta Afganistanista.

EU-komissio käsitteli torstaina syksyn aikana tehtyjä sopimuksia ja toimia, kuten evakuointeja, uudelleensijoittamisia ja humanitaarista maahanpääsyä.

Komissaari Ylva Johansson summasi, että sopimusten puitteissa 40 000 afgaanistanilaista on saanut tai saa suojelua EU-maista.

Mukana sopimuksessa ovat muiden muassa Suomi, Saksa, Alankomaat, Espanja ja Ranska.

Suurin osa 40 000:sta henkilöstä on EU-maihin evakuoituja Afganistanin kansalaisia.

Myös Suomi on mukana sopimuksessa. Sisäministeriön mukaan Suomen osuus sopimuksesta on hieman alle 1 000 henkilöä.

Luku sisältä 386 elokuussa evakuoitua afganistanilaista sekä osan ensi vuoden 1 500 henkilön pakolaiskiintiötä, yhteensä 600 afgaanipakolaista Iranista.

600 henkilöä siis sisältyvät Suomen ensi vuoden pakolaiskiintiöön.

Afganistanista evakuoidut 386 afgaanikansalaista eivät sen sijaan ole tulleet Suomeen osana pakolaiskiintiötä.

Uutistoimisto AFP:n näkemästä asiakirjasta selviää, että Saksa vastaanottaa 25 000 pakolaista, Alankomaat 3 159, Espanja ja Ranska 2 500 kukin.

Lisäksi tiedettävästi Ruotsi on lupautunut ottamaan vastaan 5 000 pakolaista kriisialueelta, mutta ei välttämättä Afganistanista.

Belgia tarjoaa turvapaikkaa 425 afganistanilaiselle ja 1 250 muulle kriisialueelta pakenevalle.

Muut sopimuksen osapuolet ottavat vastaan muutamia satoja pakolaisia.

Johanssonin mukaan sopimus on tärkeä ele EU-maiden solidaarisuudesta.

Hän korosti, että sopimalla pakolaiskiintiöistä voidaan hillitä Eurooppaan laittomasti pyrkivien pakolaisten saapumiset.

Sopimus 40 000:n pakolaisen vastaanottamisesta on osa suurempaa pakettia, jossa turvapaikka on määrä järjestetää 60 000 ihmiselle.

Tuhansia paennut naapurimaihin

Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestön komissaari Filippo Grandi kehotti lokakuussa (siirryt toiseen palveluun) EU:ta vastaanottamaan 42 500 afganistanilaista pakolaista seuraavan viiden vuoden aikana.

Osa EU:n 27 jäsenmaasta vastusti ehdotusta.

Taliban-liike otti vallan Afganistanissa elokuussa. Maan pääkaupungin Kabulin valtauksen jälkeen ainakin 85 000 ihmistä on paennut naapurimaihin. Ihmiset pakenevat Taliban-liikkeen vainoja, mutta myös nälänhätää sekä talouskriisiä.

Elokuun jälkeen 24 EU-maata on evakuoinut 28 000 ihmistä Afganistanista. Suomi evakuoi Afganistanista yli 400 ihmistä elokuussa.

10.12 klo 11.57 Uutista täydennetty. Lisätty sisäministeriöstä saatu tieto Suomen osuudesta. Tarkennettu, että kyseessä on aiemmin tehdyt päätökset.

Lue myös: