26 000 ihmistä katsoi jääkiekkoa Tampereen areenalla – matsin jälkeen koronaan sairastunut: "Jälkiviisaana sanon, että ilman muuta maski kaikille"

Tampereen areenan liigaviikonlopusta on levinnyt paljon kuvia iloisista ihmisistä ilman maskia. Virallisten tietojen mukaan areenalla olleilta on todettu monia tartuntoja.

Katsojat joutuivat nousemaan penkeiltä, kun niitä korjattiin Tampereen areenan avausillassa.
Tampereen areenalla ollut Juhani Teronen luopui maskistaan, kun näki ettei muillakaan maskia ollut. Video: toimittaja Mari Vesanummi, kuvaus Mari Vesanummi ja Marko Melto / Yle

Viime viikonloppuna Tapparan ja Ilveksen pelit vetivät uuteen Tampereen areenaan yhteensä 26 000 ihmistä kahtena iltana. Kuuluisin kuva on perjantailta. Ministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli ilman maskia porukassa aitiossa. Hänellä todettiin koronatartunta sunnuntaina.

Lauantain pelissä ollut Ilves-fani Juhani Teronenkin hämmästeli maskien vähyyttä mentyään areenalle sisään. Häntä rauhoitti tieto siitä, että kaikilla on koronapassi.

– Otin sitten maskin pois, kun ei muillakaan ollut.

Teronen sai koronatestistä positiivisen tuloksen tiistaina.

– Jalat ovat olleet järkyttävän kipeät. Viime yönä heräsin kolmelta kävelemään kämppää ympäri ja vetämään buranakuurin, että saisin kivut pois.

Areenalla olleilta virallisesti tiedossa monia tartuntoja

Haaviston tartunta on ainoa, joka on tiedossa Tampereen areenan organisaatiossa. Tampereen yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan areenalla olleilta on todettu monia koronatartuntoja.

Sandin mukaan tartunnan lähdettä on kuitenkin vaikea määrittää, sillä usein sairastuneilla on ollut muitakin ulkopuolisia kontakteja ilman maskia.

"Tähän on ehdottomasti tultava muutos."

johtajaylilääkäri Juhani Sand katsomoiden maskittomista ihmisistä

– Olemme erittäin huolissamme nähdessämme kuvia, joissa esimerkiksi suurissa katsomoissa ollaan lähekkäin ilman maskeja. Tähän on ehdottomasti tultava muutos.

Muutosta on pyydetty myös Tampereen areenan organisaatiolta. Myyntijohtaja Elina Tikkakosken mukaan Pirkanmaan koronanyrkki pyysi keskiviikkona areenaa suosittelemaan maskin käyttöä vahvemmin.

Myyntijohtaja Elina Tikkakosken mukaan areenalla on vahva maskisuositus. Kuva: Antti Eintola / Yle

Markkinointikampanja on Tikkakosken mukaan jo alkanut ja jatkuu ensi viikolle asti. Areenan nettisivujen etusivulla mainintaa ei ole, mutta sosiaalisen median julkaisuista maskisuositus löytyy viime päiviltä.

– Vahvasti suositellaan maskin käyttöä tapahtumissa.

Tartunnan saanut: "Anniskelualuetta voisi rajoittaa"

Teronen jatkaa nyt kotikaranteenissa yhteensä kymmenen päivää. Näin jälkikäteen häntä harmittaa, ettei hän jäänyt kotiin katsomaan peliä. Ja on hänellä pari muutakin korjausehdotusta.

– Nyt jälkiviisaana voin sanoa, että ilman muuta maski kaikille. Ja ehkä kannattaisi rajoittaa anniskelua, ettei vaellettaisi oluen kanssa pitkin hallia.

Periaatteessa anniskelua voisikin rajoittaa, vaikka koko halli on yhden anniskeluluvan alaista tilaa.

– Tapahtumajärjestäjät itse vastaavat siitä, mitkä lohkot ovat anniskelualuetta. Maskin läpi olutta tai limonadia on hankala juoda. Juodaan missä juodaan ja sitten siirrytään paikoilleen ja laitetaan maski naamalle, toteaa Tikkakoski.

Anniskelun rajoittaminen voisi siis helpottaa?

– Kyllä varmastikin näin.

Voit keskustella uutisesta 11.12. klo 23 asti.

Lue lisää: