Hyppää sisältöön

Koululaisille pikatestit, maskipakko ja joululomalle jo ensi viikolla – Tanska, Viro ja muut maat estävät lasten tartuntoja järeämmin kuin Suomi

Belgia aikaistaa joululomaa, Ranska määräsi yli 6-vuotiaille taas maskipakon ja Italia harkitsee lisätoimia lasten keskuudessa leviävän koronan vuoksi.

Belgiassa alakoululaisten pitää käyttää maskia tästä viikosta alkaen. Kuva Gentistä 6. joulukuuta. Kuva: Shutterstock / AOP

Korona leviää vauhdilla varsinkin rokottamattomien lasten keskuudessa eri puolilla Eurooppaa.

Myös Suomessa uusia tartuntoja todetaan eniten tällä hetkellä 0–9-vuotiaiden ikäryhmässä. Seuraavaksi eniten tartuntoja esiintyy 10–19-vuotiailla.

Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti perjantaina, että oireiset alle 12-vuotiaat pitää viedä tästä lähtien testiin. Syksyn ajan voimassa on ollut suositus, jonka mukaan lapsia ei ole tarvinnut testata, ellei tiedossa ole ollut altistumista koronavirukselle.

Oireettomana on saanut mennä kouluun, vaikka olisi altistunut.

Toisin kuin monissa maissa, Suomessa koko luokkaa ei lasketa altistuneeksi eikä määrätä testeihin, jos ryhmässä ilmenee koronatapaus. Maskeja ei alakouluissa pääsääntöisesti käytetä altistumistilanteissakaan.

STM näytti vihreää valoa myös pikatestien käytön laajentamiselle koululaisille. THL antaa asiasta ohjeita lähiaikoina.

Lue tästä, miten muissa maissa on reagoitu lasten kasvaviin tartuntamääriin.

Tanskassa oppilaiden ei tarvitse käyttää maskia, mutta heille tehdään pikatestejä. Kuva: Kristian Buus / In Pictures via Getty Images

Tanska lähettää koululaiset kotiin ensi viikolla

Yhteiskuntaansa ensimmäisten joukossa avannut Tanska on ottanut järeät keinot käyttöön, kun koronatilanne maassa on jälleen pahentunut.

Hallitus lähettää peruskoulujen oppilaat kotiin (siirryt toiseen palveluun) jo ensi keskiviikkona 15. joulukuuta. Viimeisen kouluviikon ennen joululomaa lapset ovat etäopetuksessa.

Tanskan tavoitteena on, että mahdollisimman moni 5–11-vuotias ehtisi saada koronarokotteen, ennen kuin (siirryt toiseen palveluun) koulut avautuvat loman jälkeen.

Rokotusta odotellessa Tanska suosittelee viikoittaisia seulontatestejä (siirryt toiseen palveluun) ekaluokkalaisille ja sitä vanhemmille rokottamattomille lapsille. Pahimmilla epidemia-alueilla testi kehotetaan tekemään kahdesti viikossa.

Sen voi tehdä joko kotona tai koulussa pika- tai PCR-testinä.

– Valitettavasti tartuntoja esiintyy huomattavasti kouluissa ja ne leviävät lasten keskuudessa, Tanskan terveysministeri Magnus Heunicke sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Terveysministerin mukaan seulontatesteillä katkaistaan tartuntaketjuja ja estetään tautia leviämästä lapsista aikuisiin. Hän sairastaa parhaillaan (siirryt toiseen palveluun) itse koronatautia.

Tanska määrittelee altistuneiksi kaikki luokan oppilaat. Kun tartunta löytyy, heidät testataan heti ja uudestaan neljän ja kuuden päivän kuluttua PCR-testillä.

Lasten ei tarvitse käyttää maskia koulussa.

Vanhemmat oppilaat tekivät pikatestin Nykøbing Morsissa Tanskassa, kun he palasivat kouluun sulun jälkeen 1. maaliskuuta 2021. Kuva: Bo Amstrup / EPA

Viro jatkaa lasten joukkotestausta

Viro alkoi joukkotestata koululaisia marraskuun alussa kolme kertaa viikossa, kun koronatilanne maassa äityi katastrofaaliseksi.

– Kun lapset osaavat homman itsenäisesti, testaaminen voidaan siirtää koteihin, opetus- ja tiedeministeriön erikoisavustaja Mario Kadastik ennakoi (siirryt toiseen palveluun) tuolloin.

Ensimmäisenä päivänä koulutesteissä todettiin yli 50 tartuntaa.

Tilanne on helpottanut, ja Viron hallitus suosittelee nyt testaamaan kaksi kertaa viikossa (siirryt toiseen palveluun) lapset, joita ei ole rokotettu tai jotka eivät ole sairastaneet koronaa puolen vuoden sisällä.

Koulut ja alueet saavat päättää myös tiukemmasta testauksesta. Esimerkiksi Tarton kaupunki on päättänyt testata edelleen kaikki koululaiset.

– Meidän täytyy varmasti jatkaa jonkin aikaa myös sen jälkeen, kun lapset palaavat kouluun. Loman aikana heillä on enemmän kontakteja ja he ehkä matkustavat, Tarton koulutusosaston johtaja Riho Raave sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Poika avaa pikatestipakkausta Heimtalin koulussa 1. marraskuuta. Kuva: Olev Kenk / ERR

Viron pääministerin Kaja Kallaksen mukaan lasten pikatestaus on auttanut estämään koronan leviämistä ja sitä jatketaan ainakin helmikuuhun asti (siirryt toiseen palveluun).

Koulussa koronalle altistunut lapsi määrätään Virossa karanteeniin ja PCR-testiin, jonka saa tehdä aikaisintaan neljäntenä päivänä (siirryt toiseen palveluun) altistumisesta. Jos tulos on negatiivinen, lapsi saa käydä koulussa ja harrastuksissa, mutta hänen pitää välttää muita kontakteja yhteensä kymmenen päivän ajan. Maskisuositus ei koske Virossa alle 12-vuotiaita.

Kouluihin suositellaan (siirryt toiseen palveluun) hiilidioksidimittareita ilmanvaihdon tarkkailuun.

Myös Viro aloittaa (siirryt toiseen palveluun) kaikkien 5–11-vuotiaiden rokotukset tässä kuussa.

Belgia suosittelee vanhempia testaamaan lapsia kotona

Belgia sulkee (siirryt toiseen palveluun) koulut ja päiväkodit lauantaina 18. joulukuuta ja lähettää lapset aikaistetulle joululomalle. Belgia otti käyttöön tällä viikolla myös maskipakon yli 6-vuotiaille.

Vanhempia kehotetaan testaamaan lapsiaan säännöllisesti kotitesteillä (siirryt toiseen palveluun).

Jos luokalla ilmenee kaksi koronatapausta, koko ryhmä laitetaan karanteeniin. Luokissa pitää käyttää hiilidioksidimittareita.

Belgia sulkee koulut ja päiväkodit ensi viikolla. Kuva brysseliläisestä päiväkodista kesäkuulta 2020. Kuva: Shutterstock/All Over Press

Saksassa pikatestit ovat kouluaamujen rutiini

Saksassa on tehty jo kuukausia säännöllisiä pikatestejä sekä koululaisille että päiväkoti-ikäisille.

Esimerkiksi Berliinissä oppilaiden täytyy testata itsensä kolme kertaa viikossa (siirryt toiseen palveluun) ennen koulupäivän aloitusta.

Jos pikatesteissä paljastuu vähintään kaksi positiivista tapausta, oppilasryhmän pitää jatkaa testausta päivittäin viikon ajan.

Jotkin Saksan osavaltiot ovat päättäneet (siirryt toiseen palveluun) aikaistaa joululomaa tai sulkea luokkia. Saksa vannoo (siirryt toiseen palveluun) myös koulujen tuuletuksen ja ilman suodatuksen nimeen.

Saksassa kaiken ikäisten koululaisten täytyy käyttää maskia.

Oppilaita jonottamassa pääsyä koronarokotukseen Kölnissä, Saksassa, syyskuussa 2021. Kuva: Ying Tang / AOP

Ranska palautti maskit yli 6-vuotiaiden kasvoille

Ranska palautti (siirryt toiseen palveluun) marraskuussa maskipakon 6–11-vuotiaille. Alakoulut luopuivat maskeista vasta lokakuussa, joten maskittomuudesta ei ehditty nauttia kauaa.

Jos luokassa on yksi koronatapaus, muut oppilaat saavat jatkaa koulussa saatuaan negatiivisen tuloksen. Jos tapauksia on kolme, koko luokka siirtyy kotiin viikoksi (siirryt toiseen palveluun).

Altistumistapauksissa ranskalaisvanhempia kehotetaan tekemään lapsille uusi testi viikon kuluttua.

Monet ranskalaiset asiantuntijat pitävät (siirryt toiseen palveluun) lapsia maan viidennen korona-aallon moottorina ja lasten nykyisiä karanteeni- ja testaussääntöjä liian lepsuina. Myös Ranskan pääministeri Jean Castex sai hiljattain koronavirustartunnan 11-vuotiaalta (siirryt toiseen palveluun) tyttäreltään.

Koululaisia Leonardo da Vincin peruskoulun edustalla Milanossa tammikuussa 2021. Kuva: REDA &CO srl / Alamy/All Over Press

Italiassa koko luokka karanteeniin kahdesta koronatapauksesta

Italiassa koululaisten maskipakko on ollut voimassa koko syyslukukauden.

Alakouluissa koko luokka siirtyy etäopetukseen, jos ryhmässä ilmenee kaksi koronatapausta (siirryt toiseen palveluun). Alle 6-vuotiaiden ryhmät laitetaan karanteeniin jo yhden tapauksen jälkeen.

Esimerkiksi Milanon seudulla Lombardiassa karanteeniin joutuneiden luokkien määrä lähes kolminkertaistui (siirryt toiseen palveluun) marraskuun puolivälissä.

Osa rehtoreista ja alueellisista viranomaisista on vaatinut (siirryt toiseen palveluun) paluuta vielä tiukempiin toimiin. Esimerkiksi Napolia ympäröivä Campanian maakunta on ehdottanut lähiopetuksen keskeyttämistä kuukaudeksi (siirryt toiseen palveluun).

Italia alkaa rokottaa 5–11-vuotiaita ensi viikolla ja pyrkii lisäämään altistuneiden oppilaiden testausta.

Korjattu 11.12.2021 kello 11.14: Tanskassa yli 12-vuotiaidenkaan ei tarvitse käyttää maskia koulussa, monissa julkisissa paikoissa kyllä. Lisätty 12.12.2021 kello 13.24 tieto, että Virossa koulussa altistunut lapsi määrätään myös karanteeniin odottaessaan PCR-testausta.

Mitä mieltä olet lasten koronatoimista Suomessa ja muualla? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 12. joulukuuta kello 23 asti.

Lue lisää:

.
.