Hyppää sisältöön

Suomi ensin -mielenosoituksessa poliiseja solvanneet ja kuvanneet miehet tuomittiin rangaistuksiin: yhdelle vankeutta, toiselle sakkoja

Toinen Helsingin Rautatientorilla vuonna 2017 poliiseja halventaneista miehistä sai kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja toinen 60 päiväsakkoa.

Suomi Ensin -mielenosoitus jatkui Helsingin Rautatientorilla kuukausien ajan vuonna 2017. Kuva: Cecilia Wikman / Yle

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut tänään perjantaina kaksi miestä rikoksista, jotka tapahtuivat maahanmuuttovastaisen Suomi ensin -mielenosoituksen yhteydessä kesäkuussa 2017.

Toinen miehistä tuomittiin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Toinen miehistä tuomittiin 60 päiväsakkoon laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta.

Kuukausia jatkuneen mielenosoituksen purku kärjistyi, kun toinen tänään tuomituista miehistä kuvasi ja samalla solvasi poliiseja. Poliisien tehtävänä oli mielenosoitusleirin purkaminen ja tilanteen suojaaminen. Haastehakemuksen mukaan mies haukkui ainakin kahtakymmentä poliisia muun muassa "kansanpettureiksi", "kusipäiksi" ja "sioiksi".

Lisäksi mies puhutteli yhtä poliiseista epäasiallisesti muun muassa uhaten tämän "saavan runtua vielä tulevaisuudessa".

Toinen tuomituista jakoi videot Youtube-kanavallaan suurelle yleisölle.

Molemmat tuomitut ovat kiistäneet syyllisyytensä kyseisiin rikoksiin.

Vuonna 2017 sadan päivän ajan Rautatientorilla pidetty Suomi ensin -mielenosoitus poiki kaikkiaan kymmeniä rikosepäilyjä. Helsingin hovioikeus hylkäsi kahden Suomi ensin -mielenosoittajan saamat pahoinpitelysyytteet pari kuukautta sitten.

Sama mies solvasi myös Helsinki Design Weekin rakentajia

Mielenosoituksen purun yhteydessä poliiseja kuvannut ja solvannut mies on saanut tänään tuomion myös kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Mies oli seuraamassa Helsinki Design Week -tapahtumaan liittyneen Right to Live -talon rakentamista Kolmen sepän patsaalla syyskuussa 2017. Haastehakemuksen mukaan hän haukkui rakennustöihin osallistuneita afgaani- ja irakilaistaustaisia henkilöitä muun muassa "rakkilaisiksi".

Tilanteesta kuvattu video levisi suoratoistona toisen henkilön Youtube-kanavan kautta. Myös kanavan omistaja sai tänään 40 päiväsakon tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lue myös: