Hyppää sisältöön

Lakkautetaanko Suomenniemen koulu? – koululaisten isä Ville Viitikka: "Sitten kuolee koko kylä"

Mikkelin kaupunginvaltuusto päättää Suomenniemen koulun kohtalosta maanantaina. Kyläläiset eivät hyväksy lakkauttamista ja antavat sen näkyä ja kuulua.

Ville Viitikka elättelee vielä toivoa, ettei kaupunginvaltuusto lakkauttaisi Suomenniemen koulua. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Mikkelin kaupunginvaltuusto päättää maanantaisessa kokouksessaan talousarviokäsittelyn yhteydessä muun muassa Suomenniemen koulun lakkauttamisesta.

Suomenniemeläiset vastustavat 18 oppilaan koulun lakkauttamista ja järjestävät muun muassa mielenilmauksen huomenna lauantaina Mikkelin torilla kello 11.

Kasvatus- ja opetuslautakunta ja kaupunginhallitus ovat jo vetäneet Suomenniemen koulun lakkauttamisen kaupungin säästölistalta pois, mutta valtuusto voi vielä maanantaina pyörtää nämä päätökset.

Suomenniemen koulun kolme koululaisen isä Ville Viitikka uskoo, ettei valtuusto lakkauta koulua maanantaina, mutta pieni huoli on silti ilmassa.

– Ties monesko kerta tämä on, kun lakkauttamisesta puhutaan. Nyt uskon, että päättäjät ovat meitä kuulleet, mutta ikinä ei voi tietää miten käy.

Mikäli koulu lakkautetaan, siirtyisivät koulun oppilaat Ristiinan yhtenäiskouluun. Kuinka iso vaikutus sillä olisi Suomenniemelle?

– Sitten kuolee koko kylä. Eihän sinne jäisi kuin Niementähti, päiväkoti, jätevedenpuhdistamo ja kauppa, Viitikka hymähtää.

Viitikka ei ole myöskään vakuuttunut siitä, että koulun lakkauttaminen toisi tuntuvia säästöjä kaupungille.

– Paperillehan saa vaikka minkälaisia lukuja, mutta en sitten tiedä tuleeko siitä oikeaa säästöä. Koulukuljetuksista tulee nimittäin aikamoinen rumba ja kustannuserä, Viitikka sanoo.

Suomenniemellä, kuten monilla muillakin kylillä, lähikoulu toimii myös harrastuspaikkana ja kohtaamispaikkana. Lisäksi paikallinen lounasravintola Niementähti tuottaa ruoan paikalliselle päiväkodille ja koululle, joten paikallinen yrityskin kärsisi koulun lakkauttamisesta.

Lakkauttamista vastustavat kyläläiset liputtavat myös kyläkoulun vetovoiman puolesta.

– Kyllä lapsiperheille on iso merkitys sillä, missä koulu on. Kaupunki voisi jopa markkinoida Suomenniemeä lapsiperheille, jos lähikoulu säilyy.