Hyppää sisältöön

Kylmin joulukuun alku vuosikymmeniin kääntyy lauhaan – ajokeli muuttuu vaarallisen huonoksi, alijäähtynyt sade lisää liukkautta

Etelästä leviää Suomeen sateita, jotka voivat olla paikoin jäätäviä. Joulua kohti mennään ensi viikolla lauhassa plussakelissä lähes koko maassa.

Auto ajaa lumisella tiellä Kolarissa.
Kylmin ilmamassa väistyy ja etelästä leviää Suomeen lumisateita. Sateet ovat osin jäätäviä.

Joulukuun alku on ollut koko maassa kylmä, etelässä kuukauden alku on ollut kylmin jopa yli 80 vuoteen. Suurimmassa osassa Suomea lämpötilat ovat olleet noin 10 astetta keskimääräisten joulukuun alun lukemien alapuolella.

Jatkossa säätyyppi kuitenkin muuttuu selvästi lauhempaa suuntaan.

Loppuviikolla Suomen yllä pitkään ollut korkeapaine väistyy ja lounaasta alkaa virrata meille lauhaa ilmaa, samalla myös sateet yleistyvät koko maassa.

Alijäähtynyt vesisade liukastaa teitä

Sateet ovat pääosin lunta, mutta varsinkin etelässä myös jäätävät sateet ovat perjantaina mahdollisia. Jäätävä sade eli alijäähtynyt vesisade tekee ajokelistä paikoin jopa erittäin huonon.

Viikonlopun sää on koko maassa pilvistä ja lumisateita tulee ajoittain niin etelässä kuin pohjoisessakin. Etelärannikolla ja lounaassa sateet voivat olla myös osin räntää tai vettä.

Jäätäviin sateisiin kannattaa varautua maan etelä- ja keskiosassa myös viikonloppuna ja niinpä ajokeli on sekä sateiden että lauhtumisen vuoksi ajoittain laajalti huono.

Voimassaolevat varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Ilmatieteen laitoksen varoitukset (siirryt toiseen palveluun)

Ensi viikolla plussakelejä

Lämpötila kohoaa etelässä ja lännessä nollaan tai hieman suojan puolella, muualla maassa on heikkoa pakkasta.

Lämpötilaennuste 11.12. - 13.12.2021 Kuva: Yle Sää/Matti Huutonen

Ensi viikolla sää on melko lauhaa ja epävakaista. Lämpötila nousee ainakin ajoittain plussan puolelle, Lappia lukuunottamatta.

Lämpötilaennuste 14.12. - 16.12.2021 Kuva: Yle Sää/Matti Huutonen

Lue myös:

Pian uhkaa pääkallokeli – tällainen on moderni hiekoituskone, joka toimii kuin peliohjain: "Tässä on kaikki tietokoneen takana"