Hyppää sisältöön

Joulu saa tulla

Perinteet ovat murtumassa: moni koristelee joulukuusen jo marraskuussa. Sisustusvaikuttajan mielestä muutos on vain hyvästä.

Oululainen Linda Niskala on jouluihminen isolla J:llä. Jos asiaa pitäisi arvioida asteikolla yhdestä viiteen, olisi hän omien sanojensa mukaan viitosen kärkipäässä.

Siitä kertoo liki nelimetrinen joulukuusikin. Se on kannettu olohuoneeseen jo marraskuussa.

Niin on tehty useita vuosia. Yleensä kuusi on kaivettu varastosta ja puettu juhla-asuun marraskuun puolivälissä, mutta tänä vuonna puoliso sai toppuuteltua Niskalaa sen verran, että kuusi ilmestyi paikalleen vasta kuun viimeisellä viikolla.

Eikä Niskala ole aikaisessa jouluintoilussaan ainoa. Sosiaalinen media on pursunnut viikkokausia kuvia koristelluista joulukuusista.

Jouluperinteet ovat toden totta muuttumassa. Monipuolistumassa. Kuusi koristellaan monessa kodissa yhä aiemmin, sanoo sisustusvaikuttaja (siirryt toiseen palveluun), 28 sisustuskirjaa julkaissut Ilona Pietiläinen.

Näin itse ensimmäisen joulukuusen somessa syyskuussa. Joulu on mielentila – se voi hyvin alkaa jo silloin.

Ilona Pietiläinen, sisustusvaikuttaja

Linda Niskalan tavoin Pietiläisellä on ollut kuusi kodissaan viikkojen ajan. Ennen joulua hän vaihtaa sen vielä uuteen: nykyinen muuttaa pihalle lintujen iloksi.

Perinteisesti kuusi on koristeltu suomalaiskodeissa vasta aattona tai aatonaattona. Niin oli myös Niskalan lapsuudessa.

Itse hän on halunnut toimia toisin.

Tuntuu, että tällaiset ihanat juhlapyhät menevät äkkiä ohi. Miksi niistä ei voisi nauttia kauemmin?

Linda Niskala, Oulu

Tänä vuonna oman lisänsä on tuonut vallitseva maailmantilanne. Valoa on kaivannut pimeyden keskelle erityisen paljon.

Joulusesongin aikaistumisesta on puhuttu ennenkin, mutta korona-ajan mukanaan tuoma kotoilu on voinut paisuttaa ilmiötä edelleen.

Perinteet ovat ehdottomasti muuttumassa parempaan suuntaan. Enää ei ole rajoja: jouluvalotkin ovat nykyään tunnelmavaloja.

Ilona Pietiläinen, sisustusvaikuttaja

Niskalan kodissa kuusi on saanut heti kaikki krumeluurit ylleen. Muuta kotia on sisustettu joulukuntoon rauhakseltaan.

Ilona Pietiläinen vinkkaa, että niin voisi toimia kuusenkin kanssa: koristaa ensin hillitymmin. Sitten joulun lähestyessä somistaa runsaammin.

Aluksi voi olla pelkät valot. Sitten voi lisätä olkikoristeita, muutaman oikean omenan. Lopuksi kun h-hetki lähestyy, vaihdetaan vaatteet ja puetaan kuusi niillä rakkailla joulukoristeilla.

Ilona Pietiläinen, sisustusvaikuttaja

Kun Linda Niskala alkoi sonnustaa kuusta juhlatamineisiin marraskuisina päivinä ensimmäisiä kertoja, kommentteja tuli enemmän. Enää ihmettelyä ei juurikaan kohtaa.

Naapurustossakin kuusia on alkanut ilmestyä vuosi vuodelta aiemmin. Uskon, että moni haluaisi laittaa kuusen ajoissa, mutta ei viitsi. Muiden esimerkki voi antaa rohkeutta.

Linda Niskala, Oulu

Niskalalle aikainen kuusenkoristelu tarkoittaa, että kuusesta myös luovutaan totuttua aiemmin: usein se kannetaan varastoon tapaninpäivän jälkeen.

Sitten aletaan odottaa uuttavuotta. Sitä seuraa kevät, ja yhtäkkiä nurkan takana onkin kesä.

Mutta sitä ennen kuusesta ehtii vielä nauttia.

Pelata lautapelejä sen läheisyydessä.

Tai kokoontua vaikkapa sohvalle perheen kanssa perjantai-iltaa viettämään.

Tekijät

TekstiEsa Koivuranta
Kuvat ja videotTimo Nykyri