Hyppää sisältöön

Alajärvellä valoisat talousnäkymät – helppo siirtyä uuteen toimintamalliin 2023

Vuoden 2022 talousarvio näyttää miljoonien ylijäämää ja kaupungin lainamäärä on alle valtakunnan keskiarvojen. Hyvistä näkymistä huolimatta tuloksia tarkastellaan heti alkuvuodesta.

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen arvioi, että Alajärven on helppo siirtyä vuoden 2022 jälkeen uuteen toimintamalliin. Arkistokuva. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Alajärvellä kaupungin taloustilanne on kaupungin johdon mukaan valoisa. Ensi vuoden talousarvio näyttää lähes 2,9 miljoonan euron ylijäämää.

Kaupungin verotulot ovat reilun kolmen ja valtionosuudet yli neljän prosentin kasvussa. Alajärvellä on arvioitu, että kaupungin verotulot nousevat ensi vuonna 1,1 miljoonalla ja valtionosuudet 1,6 miljoonalla eurolla.

Hyvistä luvuista huolimatta talousarviovuosi 2022 ja suunnitelmavuodet 2023–2024 ovat käyttötaloudessa edelleen tarkan taloudenpidon aikaa. Toimintatuotot laskevat ja toimintakulut kasvavat.

– Talousarvion laadintaa vuodelle 2022 on sävyttänyt koronaepidemia ja talouden tasapainottaminen. Hallintokunnille on annettu tiukat määräraharaamit ja tuloksia tarkastellaan heti alkuvuodesta, kerrotaan kaupungin talousarviotiedotteessa.

Lainaa alle keskiarvojen

Voimakkaiden rakentamisvuosien jälkeen ensi vuoden investoinnit ovat Alajärvellä maltillisia. Kaupunki aikoo keskittyä tulevina vuosina vapaa-ajan palvelutarjonnan laajentamiseen ja kehittämiseen.

Vuonna 2023 sosiaali- ja terveyspuoli siirtyy kuntien budjeteista hyvinvointialueille. Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen uskoo, että Alajärven on helppo siirtyä ensi vuoden jälkeen uuteen toimintamalliin.

– Tähän on tosin varauduttu jo ennakolta useamman vuoden ajan pitämällä talous kunnossa ja lainamäärät alle valtakunnan keskiarvojen. Näen Alajärven tulevaisuuden valoisana talouden osalta, Vesa Koivunen toteaa kaupungin talousarviotiedotteessa.

Alajärven lainakanta laskee ensi vuonna vajaaseen 28 miljoonaan euroon. Se tekee vajaa 3 000 euroa per asukas.

Lue myös: