Hyppää sisältöön

Oulun seurakuntien miljoonan euron henkilöstösäästöt toteutumassa – vanhustyön pastorin virasta tiukka äänestys kirkkovaltuuston kokouksessa

Lakkautettavia tehtäviä on etenkin pappisviroissa, lastenohjaajissa ja nuorisotyössä. Yhteensä säästöjä tehdään noin 20 viran verran vuosina 2022–2026.

Oulun seurakuntayhtymä on lakkauttamassa neljä papin virkaa, kuusi lastenohjaajan työsuhdetta ja kaksi nuorisotyöntekijän virkaa. Myös hallinnon puolelta virkoja poistuu niitä yhdistelmällä. Kuva: Yle

Puolet Oulun evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän kaikkiaan noin kahden miljoonan euron säästötavoitteista vuosina 2022– 2026 on henkilöstösäästöjä, siis noin miljoonan euron verran.

Lakkautettavia tehtäviä on pappisviroissa, lastenohjaajissa, nuorisotyössä sekä hallinnossa noin 20 viran verran. Virat poistuvat pääosin eläköitymisten kautta, myös määräaikaisten tarvetta tarkastellaan.

Oulun yhteinen kirkkovaltuusto päätti ensi vuoden talousarviosta sekä kahden seuraavan vuoden taloussuunnitelmista tiistaina 7. joulukuuta.

16 valtuuston jäsentä jätti eriävän mielipiteen vanhustyön pastorin viran ja hautauspalvelujen määräaikaisten kesätyöntekijöiden karsimisesta. Ainakin pastorin virasta äänestettiin, päätyen tasaääniin 21–21. Puheenjohtajan ääni ratkaisi asian.

Yhtymäjohtaja Pekka Asikainen kertoo, että osalle tehtävistä, kuten lastenhoitajien ja hautauspalvelujen määräaikaisille tehtäville ei ole niin paljon tarvetta kuin ennen.

Vanhustyön pastorin virankaan lakkauttamisessa hän ei näe suurta dramatiikkaa. Valintoja oli tehtävä usean tärkeän toiminnon väliltä.

– Meillä on kymmeniä diakoneja ja kymmeniä pappeja, jotka tekevät seurakunnissa vanhustyötä. On mietittävä, miten vanhustyön koordinaatio kaupunkitasolla tehdään. Mielestäni tämä ei ole kovin dramaattinen muutos, Asikainen sanoo.

Oulun ev.lut seurakuntayhtymässä varaudutaan nyt laskeviin verotuloihin. Myös tulevien vuosien isot investoinnit, pääosin peruskorjausinvestoinnit, verottavat seurakuntayhtymän kassaa. Yksi suurimmista kohteista on Intiön kappeli.

Vuoden 2013 jälkeen henkilöstöstä on vähennetty eläköitymisen kautta jo noin 30 henkilötyövuotta. Nyt seurakuntayhtymällä on kaikkiaan alle 400 työntekijää. Henkilöstökulut vuodessa ovat noin 18 miljoonaa euroa.

Seurakuntayhtymästä on vuosina 2022–2026 eläköitymässä yli 60 henkilöä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.