Hyppää sisältöön

Nuoria ahdistaa selvästi aiempaa enemmän etenkin Keski-Pohjanmaan maaseutupaikkakunnilla – sosiaaliset tilanteet jännittävät

Nuorten ahdistus- ja masennusoireet ovat paikoin jopa tuplaantuneet kahdessa vuodessa, kertoo kouluterveyskysely.

Etenkin tytöt kärsivät ahdistus- ja masennusoireista. Sosiaalinen media tuo monia paineita. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Keskipohjalaisnuorten ahdistus- ja masennusoireet ovat lisääntyneet rajusti viimeisen kahden vuoden aikana.

Kouluterveyskyselyn mukaan 25 prosenttia 8. ja 9-luokkalaisista sekä lukion kahta ensimmäistä vuosikurssia käyvistä kertoi vähintään kaksi viikkoa kestäneistä masennusoireista, myös kohtalainen tai vaikea ahdistuneisuus oli yleistä.

Vielä kaksi vuotta sitten luku oli 15 prosentin luokkaa. 40 prosenttia lukiolaisista kertoi kärsivänsä sosiaalisesta ahdistuneisuudesta, se ilmenee esimerkiksi pelkona puhua oppitunnilla tai kaveripiirissä.

Masennusoireiden lisääntyminen oli voimakasta etenkin maaseutupaikkakunnilla, Kannuksessa ja Toholammilla luvut yli kaksinkertaistuivat yläkoululaisilla.

Kannuksessa työskentelevälle kouluterveydenhoitaja Johanna Autiolle kyselyn tulokset eivät tulleet yllätyksenä. Aution asiakaspiiri on laaja, alakoululaista lukiolaisiin.

Ongelmat ovat selvästi nähtävissä perusterveystarkastuksissa ja arjen kanssakäymisissä nuorten kanssa.

– Heillä on ahdistuneisuutta, sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja niiden seurauksena paniikkioireilua. Se on monesti usean tekijän summa. Jos asioihin ei puututa ajoissa, ongelmat saattavat kasaantua ja sen alkuperäisen ongelman päälle voi tulla paljon lisähaasteita

Tyttöjä ahdistaa enemmän kuin poikia

Moni nuori on kertonut Johanna Autiolle, miten aamuisin saa kamppailla pitkään, että saa lähdettyä kouluun. Yleensä sinne kuitenkin lopulta lähdetään.

– Nuoria voi jännittää tehdä luokassa esimerkiksi ryhmätöitä tai olla esillä, viittaaminen esimerkiksi tuntuu aika monesta nuoresta liian ahdistavalta. Se, että itse puhuu ja muut kuuntelevat pelottaa. Se näkyy uniongelmina, aikaisempiin vapaa-ajan kiinnostuskohteisiin ei löydy intoa tai voidaan jättäytyä kaveriporukan riennoista pois.

Kouluterveyskyselyn mukaan lukiolaiset kärsivät enemmän ahdistus- ja masennusoireista kuin ammattiin opiskelevat.

Tyttöjä ahdistaa selvästi enemmän kuin poikia. Aution mukaan moni tyttö tuo esille sosiaalisen median vaikutukset. Some syöttää tiettyjä tapoja toimia ja antaa malliesimerkkejä, miten pitäisi käyttäytyä, miltä näyttää ja mitä osata.

– Se koetaan monesti stressaavaksi ja ahdistavaksi. Vertailua some-esikuviin tehdään paljon ja nuoret naiset ovat kriittisiä itselleen, suorituspaineet ovat kovat ja nuoret asettavat itselleen kovia tavoitteita.

Autio toivoo, että jokaisella nuorella olisi aikuinen, jolle uskaltaa mennä kertomaan asioista kun ongelmat ovat vielä pieniä. Nuorten mielestä palveluita pitäisi saada vielä enemmän sähköiseen muotoon ja yhteydenoton pitäisi olla helppoa.

– Olen antanut paljon aikoja Whatsappin kautta. Nuoret ottavat sitä kautta yhteyttä, mikä on heille helpointa.

Kokkolan ammattiopistolla syksyllä selvä käänne pahempaan

Kokkolan ammattikampuksella opiskelee yli 2 000 nuorta, syksyllä oppilashuollossa havaittiin selvä käänne pahempaan.

– Nuoret voivat jostain syystä huonommin. Olemme kaikki huomanneet koulun oppilashuollossa, että meillä on ihan hirveästi töitä. Kaikkia nuoria emme ehdi edes tavata, vaikka kuinka haluaisimme. Minullekin on ollut jono, mitä ei aiemmin ole ollut eli nuoret voivat aiempaa huonommin, kertoo koulupsyykkari Sari Kola.

Koulupsyykkari on osa tiimiä, johon kuuluu terveydenhuollon lisäksi kuraattori, opinto-ohjaajat ja erityisopettajat.

– Periaatteessa teen paljon yksilötyötä eli tapaan paljon nuoria joilla on masennusta, ahdistusta, viiltelyä, traumoja, kriisejä ja sosiaalisten tilanteiden pelkoja. Olen vetänyt myös esimerkiksi nuorten traumaryhmiä ja nyt nuoren elämäntaitoryhmää, kertoo Kola työnkuvastaan.

Kolan mukaan tällä hetkellä nuorten avun tarve on niin suuri, että kampuksella tarvittaisiin hänen rinnalleen kaksi uutta psyykkaria.

Nuorten pahoinvoinnista keskustellaan Ylen Keski-Pohjanmaan virtuaalisella vaaliteltalla tiistaina 12.1. kello 12. Chat-keskustelun löydät tästä linkistä.