Hyppää sisältöön

Tuhat yritystä ja joka kolmas yrittäjä eläkeiässä – kahdeksankymppiset Sevónit ovat etsineet jatkajaa baarilleen jo neljä vuotta Kristiinankaupungissa

Etenkin pienemmillä paikkakunnilla olisi välttämätöntä löytää yrityksille jatkajia, jotta palvelut saataisiin taattua ja verotulot kunnalle säilyisivät. Kristiinankaupungin tilanne ei ole vieras muuallakaan Suomessa.

Sevónit ovat pitäneet baaria 50 vuotta - nyt tarvittaisiin yritykselle jatkaja
Sevónit ovat pitäneet baaria 50 vuotta - nyt tarvittaisiin yritykselle jatkaja

Useaa kuntaa odottaa lähivuosina huomattava veromenetys ja palveluiden heikkeneminen. Syynä ovat eläkeiässä olevat yrittäjät, joiden yritykset loppuvat, ellei niille löydy jatkajia.

Ongelma on valtakunnallinen ja tilanne pahin pienillä paikkakunnilla.

Pohjalaismaakunnissa noin kolmannes yrittäjistä on yli 55-vuotiaita.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan yrittäjien jäsenistä Pedersöressä eläkeikäisten osuus yrittäjistä on peräti 60 prosenttia. Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla eläkeiässä on joka kolmas yrittäjä.

Yrittäjinä 50 vuotta kasitien varressa

Marja-Riitta ja Matti Sevón ovat pyörittäneet huoltoasemaa jo 50 vuoden ajan kasitien varrella Siipyyssä, noin 20 kilometriä Kristiinankaupungista etelän suuntaan.

Sitä ennen pariskunta oli ehtinyt työskennellä jo vuosia Marja-Riitan isälle, joka rakennutti huoltoaseman vuonna 1961.

– Kun isä siirsi baarin kasitien varteen, moni haukkui häntä hulluksi. Mutta siinä se vielä on ja asiakkaita riittää, Marja-Riitta Sevón naurahtaa.

Alkujaan ei ollut mitenkään itsestäänselvää, että Marja-Riitta lähtisi yrittäjäksi, eikä se aina ole ollut helppoa.

– Nuorena sanoin aina että en koskaan olisi niin hullu, että ryhtyisin tällaiseen työhön, koska työtä oli seitsemän päivää viikossa ja yötä päivää. Siinä vaiheessa, kun vanhemmat eivät enää jaksaneet, oli työhön jo ehtinyt kuitenkin kiintyä.

Sevónien mielestä olisi aika päästä eläkkeelle pikkuhiljaa 50 yrittäjävuoden jälkeen. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Viiteen vuosikymmeneen yrittäjänä mahtuu Sevónien mukaan monenlaisia aikakausia. Esimerkiksi öljy-yhtiöitä, joiden polttoainetta asemalla on myyty, on ollut neljä ennen nykyistä.

Lama-aikana myös Metsälän baarilla oli taloudellisesti tiukkaa ja piti miettiä mistä rahat löytyvät. Kaikesta on kuitenkin selvitty aina tähän päivään saakka.

"Että kylässä pysyisi palvelut"

Nyt pariskunta on kahdeksankymmenen molemmin puolin ja vaikka baarin pyörittäminen on vuokrattu muille on huoltoasema silti vielä heidän yrityksensä.

– Ihmisten palveleminen ja halu auttaa on se kantava voima. Tässä kahdeksikon varrella joutuu monta kertaa auttamaan tilanteissa, jotka eivät liity ollenkaan kahvinmyyntiin tai karamellipusseihin, Marja-Riitta Sevón toteaa.

Yrittäjinä jatkamisen taustalla on halu tarjota paikallisille palveluita, sillä muuta lähistöllä ei ole.

– Vaikea ehkä uskoa, että sen takia olemme jatkaneet että kylässä pysyisi palvelut, mutta kyllä se vaan on tosiasia. Ja sitten tietysti se rakkaus tähän työhön.

Neljä vuotta myynnissä

Metsälän baari on ollut myynnissä noin neljän vuoden ajan, välillä aktiivisemmin ja välillä tyhjäkäynnillä. Muutamia kiinnostunut on ollut yhteydessä, mutta yhtään varteenotettavaa kiinnostunutta ei ole ilmaantunut.

Yrittäjäpariskunnan mukaan bisnes on kannattavaa ja siitä jäisi jopa hieman palkkaakin.

– Kuten huomaat, piha on täynnä asiakkaita vaikka on normaali arkipäivä, kyllä asiakkaita riittää, Matti Sevón toteaa toimittajalle.

– Ei tämäkään työ tule niin että istuu kotona kädet ristissä, vaan se vaatii työntekoa ja paneutumista. Mutta kyllä tästä ihan hyvin leivän saa ja vieläpä vapaapäivänkin joskus, Marja-Riitta Sevón toteaa.

Metsälän baari huokuu Marja-Riitta Sevónin mielestä tietynlaista "Tankki täyteen" -henkeä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kunnissa on herätty tukemaan yritysmyyntiä

Kristiinankaupungissakin on herätty hälyttävään tilanteeseen, kun ei yrityksille tahdo löytyä jatkajaa.

Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen toimitusjohtaja Angelique Irjala toteaa, että jostain syystä esimerkiksi perheyrityksissä ei jatkajaa löydy perheen parista samalla tavoin kuin Närpiössä.

– Ikärakenne Kristiinankaupungissa on huolestuttava. Kun perheestä ei löydy jatkajaa, moni yrittäjä kokee, että heidän on pakko jatkaa toimintaa, Irjala toteaa.

Kristiinankaupungissa on otettu eri toimenpiteitä käyttöön jotta yrityksille löytyisi jatkaja. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kristiinankaupungissa on tuhatkunta yritystä, joista kolmanneksen kohdalla yrittäjän eläköityminen on lähivuosina ajankohtainen. Irjalan mukaan yritysten lopettaminen olisi taloudellisesti vakava asia kaupungille.

Kaupungin johto on miettinyt syitä siihen, miksi nuoret eivät halua yrittäjiksi, mutta yhtä yksiselitteistä syytä ei ole ilmennyt.

Siitä ei kuitenkaan pitäisi kiikastaa, etteikö yritykset olisi kannattavia.

– Siksi olemme yrittäneet tarjota mahdollisuutta ostaa yritys uuden perustamisen sijaan, kun kiinnostuneita on ilmoittautunut.

Irjalan mukaan suurin syy sille, ettei innokkaita yrittäjiä löydy, saattaa olla se että yritykset ovat pieniä ja veisivät uudelta yrittäjältä liikaa aikaa.

– Tänä päivänä moni haluaa, että elämään mahtuu muutakin kuin yrittämistä.

Lähivuosina Kristiinankaupunki pyrkii lisäämään neuvontaa yrittäjille. Uusia tukimuotoja on kehitetty yritysmyynnin helpottamiseksi, koska on myös huomattu, että moni yrittäjä aloittaa myyntiprosessin turhan myöhään.

– Myyntiprosessin suunnitelu kestää aika kauan. Yleensä sanotaan että suunnittelu olisi syytä aloittaa noin viisi vuotta ennen h-hetkeä, Irjala toteaa.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 15. joulukuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi: