Hyppää sisältöön

Valtiovarainvaliokunta esittää Lappiin lisärahaa tieturvallisuuteen ja kulttuuriin – Karvalakkiooppera ja saamen kielipesätoiminta saajien joukossa

Kaikkiaan Lappiin tulisi lisärahoitusta reilun 1,8 miljoonan euron edestä.

Lapin kamariorkesteri on mukana Karvalakkioopperassa, joka saisi 45 000 euroa valtiovarainvaliokunnan lisärahoituksena. Kuva: Harri Tarvainen

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta esittää ensi vuodelle Lappiin lisärahoitusta tieturvallisuuteen sekä ympäristö- ja kulttuurihankkeisiin kaikkiaan yli 1,8 miljoonan euron edestä.

Torniossa valtatie 21:n ja tie 29:n risteyksen tieturvallisuuden parantamiseen esitetään 250 000 euron rahoitusta. Rovaniemellä 650 000 euron rahoitus suunnattaisiin valtatie 4:llä sijaitsevan Ruikan kohdan liikenneturvallisuuden parantamiseen.

Myös Savukoskelle ja Ylitorniolle esitetään rahoitusta liikenneturvallisuuden parantamiseen. Savukoskella rahaa suunnattaisiin Martti-Tulppio -tien kunnostuksen suunnitteluun 200 000 euron edestä ja Ylitorniolla parannettaisiin valtatie 21:n risteyksen turvallisuutta 300 000 eurolla.

Sallan kansallispuiston sekä UK-puiston Savukosken puoleisen osion palveluvarustuksen parantaminen saisi 250 000 euroa.

Karvalakkiooppera matkustaa rahoituksen turvin isolle kirkolle ensi syksynä

Kulttuurin puolella valtiovarainvaliokunta esittää, että Kemijoen kulttuurituki ry saisi lohikorvauksista kertovan Karvalakkioopperan toteuttamiseen 45 000 euroa.

Kemijoen kulttuurituki ry:n puheenjohtaja Olli Tiuraniemi sanoo, että tieto rahoituksesta oli odotettu ja toivottu. Karvalakkiooppera esitetään syksyllä 2022 neljästi Rovaniemen Korundissa ja kahdesti Helsingissä, Kansallisoopperassa. Karvalakkioopperan orkesterina on Lapin kamaraorkesteri.

– Olemme tosi iloisia ja tyytyväisiä, että tällainen raha saatiin. Matkakulut tulevat olemaan yhdistykselle suhteellisen suuret. Nyt voimme keskittyä tuotantoon liittyviin asioihin, Tiuraniemi sanoo.

Valtiovarainvaliokunta myöntäisi myös saamenkielen kielipesätoimintaan 170 000 euron rahoituksen.

Äänestykset ensi vuoden talousarvioesityksestä alkavat eduskunnassa ensi viikolla. Budjetti on tarkoitus saada hyväksyttyä ennen joulua.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.