Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen: Jos Ukrainassa alkaa avoin sota, se vaikuttaa myös Itämeren alueeseen

Puolustusvoimain komentajan, kenraali Timo Kivisen arvion mukaan tällä hetkellä Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa.

Puolustusvoimain komentaja: Venäjän hyökkäys ei ole todennäköinen, mutta mahdollinen
Puolustusvoimain komentaja: Venäjän hyökkäys ei ole todennäköinen, mutta mahdollinen

Suomen historian suurimmasta asehankinnasta on nyt päätös: Suomen valinta on hankkia 64 amerikkalaista F-35A-monitoimihävittäjää. Prosessi vei aikaa kuusi vuotta, sisälsi kolme tarjouspyyntövaihetta ja neljä neuvottelukierrosta viiden kandidaatin kanssa.

Viimeisessä vaiheessa jokaista tarjousta tarkasteltiin erillisissä työryhmissä noin sadan hengen voimin. Hankkeen sotilaallisen ja taloudellisen merkityksen vuoksi työ on täytynyt tehdä perinpohjaisesti. Se näkyi lopullisissa tarjouksissa, jotka paranivat prosessin aikana, sanoo Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

– Joukko, joka tätä on tehnyt, on tehnyt suuren työn. Sillä rahalla, joka tähän käytettiin, saatiin varmasti paras paketti, toteaa Kivinen Ylen Ykkösaamussa.

Lopulta viivalla olivat kolme konetta: amerikkalaiset F-35 ja Super Hornet sekä ruotsalainen Gripen. Eurofighter Typhoon ja ranskalainen Rafale jäivät sivuun lopullisesta arvioinnista.

Puolustusvoimien esitys hankittavasta monitoimihävittäjästä perustui suorituskykyyn. Asetetut huoltovarmuus-, kustannus- ja teollisen yhteistyön vaatimukset oli läpäistävä, kertoo Kivinen. Hankkeeseen käytetään yhteensä kymmenen miljardia euroa.

Vuosina 2025–2030 ylläpito rahoitetaan hankintasopimuksen summalla ja vuodesta 2031 alkaen arvioidut ylläpito- ja käyttökustannukset otetaan puolustusvoimien puolustusbudjetista.

– Sillä on kyky tukea maavoimia, merivoimia ja kyky kauaskantoiseen tulenkäyttöön. Tässä kohtaa hankitaan ilmasta ilmaan ohjukset, myöhemmin harkitaan muut, toteaa Kivinen.

Konehankinta ei tule Kivisen mukaan muuttamaan Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä.

– Molemmissa maissa on edelleen poliittinen tahto syventää yhteistyötä. En näe, että päätöksellä on siihen vaikutusta. Ruotsi on meille läheisin kumppani. Teemme yhdessä operatiivista suunnittelua, mitä emme tee muiden kanssa.

Hornetit poistuvat käytöstä vuodesta 2025 alkaen. Pääosa Horneteista tullaan romuttamaan, uskoo Kivinen.

Itämeren turvallisuusympäristöä on vaikea ennakoida

Komentaja Kivisen mukaan sotilasstrategisessa tilanteessa Itämerellä ei ole näköpiirissä nopeaa muutosta parempaan. Ukrainan tilanteen kehityksellä voi olla heijastusvaikutuksia myös Itämeren alueelle.

– Sinäänsä siinä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta. Tässä tilanteessa, kun Ukrainan rajoilla on poikkeava ryhmitys, seuraamme tilannetta tehostetusti.

Komentajan arvion mukaan tällä hetkellä Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa. Venäjä on keskittänyt Ukrainan rajalle tiedustelutietojen mukaan noin 100 000:n sotilaan joukot ja se kiinnostaa myös Suomessa.

– Siellä on poikkeuksellinen ryhmittymä ja sitä seurataan tarkasti. Mekin teemme erilaisia skenaarioita ja arvioita. On mahdollista, että siellä sotatoimet käynnistyvät ja sillä tulee olemaan laajempia heijastusvaikutuksia myös täällä Itämeren alueella. En sano, että näin olisi tapahtumassa mutta se on mahdollista.

Sodan uhka Ukrainassa on todellinen

Venäjän presidentti Vladimir Putin toisti hiljattain näkemyksensä, jonka mukaan Naton ei pitäisi enää laajentua itään. Venäjän tavoitteena näyttääkin olevan etupiirijakoon perustuva turvallisuusrakenne Euroopassa.

Venäjä on tänä vuonna harjoittanut joukkojaan nostamalla ja laskemalla niiden valmiutta Ukrainan läheisyydessä. Kivisen mukaan sotatoimien käynnistäminen on mahdollista, vaikka kaikki osapuolet etsivätkin tilanteeseen ratkaisua ensin neuvottelemalla, sanoo Kivinen.

– Me säätelemme omaa toimintaamme sen mukaan, mitä tässä lähialueilla tapahtuu ja sen voin sanoa, että tässä Suomen välittömässä läheisyydessä ei ole mitään sellaista toimintaa käynnissä mistä tarvitsisi olla huolestunut. Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa.

Lue lisää:

.
.