Hyppää sisältöön

Presidentti Biden lupaa apua tornadojen tuhoista kärsineille osavaltioille – "Mitä tahansa tarvitaan"

Kuolleita tiedetään olevan yhteensä noin 80, mutta määrän pelätään kasvavan.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan ilmaston lämpeneminen tekee sääilmiöistä aiempaa intensiivisempiä. Kuva: Al Drago / EPA

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on luvannut liittovaltiolta apua tornadojen riepottelemille osavaltioille. Biden kertoi televisioidussa tilaisuudessa, että kyseessä oli todennäköisesti yksi pahimmista tornadokatastrofeista maan historiassa.

– Tämä on tragedia, emmekä vieläkään tiedä, kuinka monta ihmishenkeä on menetetty ja vahinkojen todellista määrää, presidentti totesi.

Voimakkaan myrskyn synnyttämiä tornadoja on arvioitu olleen yhteensä noin 30. Kuolonuhreja tiedetään olevan tähän mennessä yhteensä noin 80, mutta luvun uskotaan kasvavan pelastustöiden edetessä. Suurin osa kuolonuhreista tuli Kentuckyn osavaltiossa.

Lisäksi aineelliset tuhot ovat mittavia: rakennuksia ja infrastruktuuria on tuhoutunut, puita kaatunut juurineen ja autoja lentänyt katolleen.

– Mitä tahansa tarvitaan, sitä aion pyytää, Biden vannoi.

Bidenilta kysyttiin tilaisuudessa, onko ilmastonmuutos vaikuttanut myrskyihin. Hän vastasi, ettei osaa ottaa kantaa tarkkoihin vaikutuksiin, mutta kertoi aikonsa pyytää Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirastoa tutkimaan asiaa. Presidentti kuitenkin huomautti "kaikkien tietävän", että ilmaston lämpeneminen tekee sääilmiöistä aiempaa intensiivisempiä.

Biden lupasi myös vierailla tuhoalueilla, mutta sanoi haluavansa varmistaa, ettei hänen vierailunsa ole haitaksi pelastusoperaatiolle.

Lue lisää: