Hyppää sisältöön

Kaupunki käänsi kelkkansa – Jyväsjärven retkiluistelurata auki sittenkin ennen joulua

Alkutalven kipakat pakkaset ovat jäädyttäneet Jyväsjärveä retkiluisteluradan kannalta riittävästi. Lähipäivien lauha sää ei todennäköisesti sulata jäätä luistelukelvottomaksi, arvioi Jyväskylän kaupungin liikuntapaikkavastaava.

Ensimmäiset luistelijat testasivat retkiluistelurataa jo perjantaina. Kuva: Heli Kaski / Yle

Jyväskylässä luistelukausi Jyväsjärven jäällä on alkamassa poikkeuksellisen aikaisin eli jo ennen joulua.

Suosittua retkiluistelurataa alettiin aurata viime perjantaina, koska mittausten mukaan jäätä on radan tarpeisiin alueella nyt riittävästi. Viime viikolla jään paksuus mittauspaikoissa vaihteli 15 ja 20 sentin välillä.

Rataa aurattiin myös viikonlopun aikana. Kuva: Heli Kaski / Yle

Jyväskylän kaupungin liikuntapaikkavastaava Jouni Arnberg kertoi vielä viime viikon alussa, että radan teko tämän vuoden puolella on hyvin epätodennäköistä.

Arnbergin mukaan radasta tuli kaupunkilaisilta kuitenkin paljon kyselyjä ja mittaukset päätettiin sittenkin tehdä. Mittausten jälkeen myös urakoitsija saatiin jäälle auraustöihin.

– Viime viikolla olin aika jyrkästi sitä mieltä, että radan suhteen mennään ensi vuoden puolelle, mutta tämä oli nyt positiivinen yllätys, kuvailee Arnberg.

Hän toteaa keskustelleensa radan avausajankohdista urakoitsijan kanssa.

– Urakoitsija muisteli, että ennen joulua radan työstö on ollut vuosien saatossa todella harvinaista. Retkiluistelurata olisi avattu hänen mukaansa ehkä vain kerran aiemmin ennen joulua.

Tavallisesti rata on avattu tammi-helmikuussa. Monena vuonna hankalat jääolot ovat vaikeuttaneet radan tekoa ja esimerkiksi runsas kohvajää on vaikuttanut luisteluoloihin.

Radan vieraan on tarkoitus tehdä jälleen myös hiihtoladut, mutta latuja varten lunta on vielä liian vähän. Kuva: Heli Kaski / Yle

Vallitseva jäätilanne Jyväsjärvellä on toistaiseksi hyvä, mutta sään lauhtumisen vuoksi radalle ei ole vielä päästy jäädyttämään uutta pintaa. Jäädytys aloitetaan, kun sää pakastuu.

Arnberg arvioi, ettei lämmennyt sää lähipäivinä sulata jäätä luistelukelvottomaksi.

Jyväsjärven jäälle on tarkoitus aurata jälleen myös hiihtoladut, mutta niitä ei ole toistaiseksi päästy tekemään, koska kunta on liian vähän.

Retkiluisteluradan merkitseminen aurauskepeillä tehtänee lähipäivinä. Radalla liikkuminen on omalla vastuulla.