Hyppää sisältöön

Jäätyneille joutsenille ja siipirikoille lokeille koitti ilon päivä, kun valtio yli kolminkertaistaa lintuhoitolan tuen: "Taas vuosi eteenpäin"

Luontokadon myötä lintujen määrä vähenee, mutta lintuhoitolassa se ei näy, sanoo Pyhtään lintutalon hoitaja Arto Hokkanen. Hoitolassa on autettu tänä vuonna yli neljääsataa luonnonvaraista lintua.

Pyhtään lintuhoitolassa lauletaan ja polskitaan
Pyhtään lintuhoitolassa lauletaan ja polskitaan

Pyhtään lintuhoitolassa kuuluu kaakatus. Joutsenet ne siellä kertovat olemassaolostaan. Tällä hetkellä hoitolassa majailee muun muassa kurki, laulujoutsenia, kanadanhanhia, valkoposkihanhia, lokkeja ja sorsia.

Pelastettujen lintujen lisäksi myös henkilökunnalla on syytä iloon. Lintuhoitolalle valtio on antamassa ensi vuodelle viime vuosia paljon suurempaa tukipottia eli 150 000 euron summaa. Hoitolan toiminnan rahoitus on ollut viime vuosina kiven alla, sillä tukea on pienennetty tuntuvasti.

Viime vuonna valtion tuki oli 40 000 euroa.

Arto Hokkanen tarkkailee hoitolassa hoidossa olevia lintuja. Suojassa on muun muassa laulujoutsenia, lokkeja ja kurki. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Potti sisältyy valtion talousarvioesityksen menolisäyksiin eli niin sanottuihin joululahjarahoihin.

– Se on hieno juttu. Sillä päästäisiin taas vuosi eteenpäin. Meillä palkkakulut ja vesilaskut ovat isoimpia kuluja, kertoo lintutalon hoitaja Arto Hokkanen.

Suuri vesilasku ei ole yllätys, sillä talviaikaankin monien lintujen pitää päästä kylpemään sulassa vedessä.

Stockforsin ruukkialueella toimiva Pyhtään Lintuhoitola hoitaa ja kuntouttaa luonnonvaraisia lintuja. Jonkin verran hoitolassa on myös muita lajeja, kuten oravia ja siilejä.

– Kesällä meillä on vilkkainta. Eniten meille tulee poikasia sekä erilaisia nälkiintyneitä tai johonkin törmänneitä lintuja.

Lintujen ruokalistalla on muun muassa hiiriä petolinnuille, silakkaa, salaattia ja vesilinnuille tarkoitettua rehua, johon on sekoitettu kivennäisaineita. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Lintujen määrä vähenee luonnossa

Talviaikaan hoitolaan tuodaan esimerkiksi vahingoittuneita joutsenia. Nopeasti kylmennyt talvi on nytkin yllättänyt monet vesilinnut. Hoitolaan tuotiin vastikään jäätyneitä joutsenia Virolahdelta, jotka pelastuslaitos kävi irrottamassa.

– Kaikkein väsyneimmät joutsenet pelastuslaitos toi rantaan, pisti laatikkoon ja me kävimme sitten hakemassa ne tänne, Hokkanen kertoo.

Eläinsuojelulaki määrää, että vahingoittuneita luonnoneläimiä pitää auttaa. Nykyään se on erityisen tärkeää, koska luontokadon myötä myös lintujen määrä vähenee, Hokkanen sanoo.

– Linnut myös usein loukkaantuvat ihmisen takia. Ne vahingoittuvat liikenteessä, sotkeutuvat siimoihin tai lentävät ikkunoihin.

Kymenlaaksossa sijaitsevan Pyhtään lisäksi loukkaantuneita lintuja hoidetaan Suomessa Heinolan lintuhoitolassa ja Korkeasaaren villieläinsairaalassa Helsingissä. Myös eläinsuojeluyhdistykset auttavat monesti vapaaehtoispohjalta. Hokkasen mukaan lintumäärät Pyhtäällä ovat viime aikoina kasvaneet tuntuvasti.

– Tänä vuonna meille on tullut hoitoon yli 400 lintua. Puheluita on otettu vastaan tuhatkunta, Hokkanen kertoo.

Voit keskustella aiheesta 14.12. kello 23 asti.

.
.