Hyppää sisältöön

RKP Saame ja Lapin Vihreät tekniseen vaaliliittoon aluevaaleissa – tavoitteena varmistaa, että saamelaiset saavat hyvinvointialueella palveluita omalla kielellään

RKP Saamen puheenjohtaja Kirsti Kustula sanoo, että äänestäjiä olisi, mutta ehdokkaita on ollut hankala löytää. Hän on tällä hetkellä puolueen ainoa naisehdokas aluevaaleissa. Vaalien ehdokaslistojen viimeinen jättöpäivä on tiistaina.

Aluevaalien äänestyslipuke pudotetaan uurnaan 23. tammikuuta. Arkistokuvassa äänestettiin vuoden 2021 kuntavaaleissa. Kuva: Petri Niemi / Yle

Lapin Vihreät ja RKP Saame ovat solmineet vaaliliiton Lapin hyvinvointialueen aluevaaleissa. Kyseessä on niin sanottu tekninen vaaliliitto, jossa RKP asettaa ehdolle kolme ehdokasta ja vihreät mahdollisimman monta.

RKP Saamen puheenjohtaja Kirsti Kustula sanoo, että vihreät oli ainoa puolue, joka halusi neuvotella teknisestä vaaliliitosta heidän kanssaan. Kustulan mukaan osa puolueista kieltäytyi välittömästi yhteistyöstä. Kustula arvelee syyksi eri kielen ja sen, että RKP Saame on vielä outo puolue. Tekninen vaaliliitto syntyi siis lopulta vihreiden kanssa.

Kustulan mukaan RKP Saamelle on tärkeää, että saamelaiset tulevat saamaan uudella hyvinvointialueella tarvitsemiaan palveluita omalla äidinkielellään.

– Se on yksi meidän vahvoista teemoista. Suomessa ja Lapin alueella on kolme saamen kieltä. Nyt omalla kielellä palvelun saaminen on haastavaa. Henkilökuntaa ei löydy, joka osaisi saamen kieltä, ja tulkkeja on niukasti, Kustula sanoo.

Kustulan mukaan saamenkielisten palveluiden saatavuus on kuitenkin hieman parantunut viime aikoina.

– Tuntuu, että suunta alkaa kääntyä. Esimerkiksi Inarin kunnanvaltuuston kokouksissa on nykyään tulkkaus pohjoissaamen kielellä. Se käytäntö tuli tämän valtuustokauden alussa ja on hyvä asia.

Aluevaalien ehdokaslistojen viimeinen jättöpäivä on tiistaina 14.12. Oliko RKP Saamen helppo löytää ehdokkaita aluevaaleihin?

– Ei ollut. Äänestäjiä olisi, mutta ehdokkaita ei. Tulen olemaan ainoa naisehdokas, ellei jotain ihan ihmeellistä tapahdu ensi yön aikana, Kustula sanoo.

Juttua korjattu 14.12.2021 kello 5.56 Kirsti Kustula ei ole RKP Saamen ainoa ehdokas vaan ainoa naisehdokas. Ehdolla on hänen lisäkseen myös kaksi miestä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.