Hyppää sisältöön

Daria Navalnaya otti vastaan Saharov-ihmisoikeuspalkinnon vangitun isänsä puolesta – uudet syytteet voivat pidentää Aleksei Navalnyin tuomiota

Daria Navalnaya vetosi Euroopan parlamenttiin isänsä vapauden puolesta. Aleksei Navalnyin neuvonantaja Leonid Volkov varoitti, että uudet syytteet voivat tuoda vangitulle oppositiojohtajalle jopa 23 vuoden uuden tuomion.

Katso videolta Daria Navalnayan vetoomus isänsä puolesta.
Katso videolta Daria Navalnayan vetoomus isänsä puolesta.

Venäjän opposition kärkihahmolle Aleksei Navalnyille myönnetty Saharov -ihmisoikeuspalkinto jaettiin tänään Strasbourgissa.

Vankilassa olevan Navalnyin puolesta Euroopan parlamentin tunnustuksen otti vastaan hänen tyttärensä Daria Navalnaya.

Navalnaya sanoi maanantaina, että Navalnyin tyttärenä hänelle on todella tärkeää tämän vapauttaminen välittömästi.

– Uskon, että teidän avullanne tähän päästään, Navalnaya vetosi parlamentin istuntosalissa Strasbourgissa.

Tänään hän lisäsi Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin viitaten, että myöntyminen diktaattorien ja tyrannien edessä ei koskaan ole toimiva keino.

20-vuotias Daria Navalnaya opiskelee Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa.

Alkuviikolla Aleksei Navalnyin neuvonantaja ja vuoden 2018 presidentinvaalin kansliapäällikkö Leonid Volkov puolestaan varoitti, että vangittua oppositiojohtajaa voi uhata tuomion pidentäminen.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi näytti voitonmerkkiä oikeudenkäynnin aikana. Kuva: Juri Kotshetkov / EPA

Volkovin mukaan tätä vastaan vastaan ollaan nostamassa kuutta syytettä. Niitä ovat ekstremismi ja äärijärjestön rahoitus, lahkon perustaminen, rahanpesu ja alaikäisten johdattaminen laittomuuksiin.

Volkov sanoi pelkäävänsä, että yhdistettynä nämä syytteet voivat johtaa jopa 23 vuoden tuomioon, joka jatkaisi Navalnyin nykyistä kahden ja puolen vuoden rangaistusta.

– Käytännössä tuomio olisi lähes elinkautinen, Volkov sanoi.

Vankilassa vallanpitäjien vastuulla

Myös Venäjää tunteva tietokirjailija Kalle Kniivilä arvioi, että Navalnyin tuomiota saatetaan pidentää. Kniivilän kirjoittama kirja Navalnyista julkaistiin aiemmin joulukuussa.

– Navalnyi on sanonut, että useimmat vangit laskivat päiviä, viikkoja ja kuukausia vapautumiseensa, mutta hän ei näin tee, koska nykyistä tuomiota voidaan jatkaa tarpeen vaatiessa, Kniivilä sanoi Ylen haastattelussa.

Ruotsissa työskentelevä tietokirjailija Kalle Kniivilä kävi joulukuussa Helsingissä. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Kniivilä uskoo kuitenkin, että Siperiassa myrkkyiskun kohteeksi joutunut Navalnyi on vankilassa ollessaan fyysisesti suhteellisen turvallisessa paikassa.

– Vankilassa vastuu hänen hyvinvoinnistaan on Venäjän valtiolla.

Kniivilä katsoo, että Navalnyi on vangittunakin Venäjän presidentin Vladimir Putinin varteenotettava vastustaja.

Navalnyin merkityksestä todisti Kniivilän mukaan jo murhayritys, jonka tekijänä oli kansainvälisen Bellingcat-tutkimusryhmän selvityksen perusteella Venäjän turvallisuuspalvelu.

Tästä kertoo myös oppositiojohtajan pidättäminen heti hänen Venäjälle paluunsa jälkeen.

Navalnyi osaa somevaikuttamisen

Ennen murhayritystään Navalnyi oli onnistunut luomaan koko maahan ulottuneen organisaation. Tehokkaaksi oli osoittautunut myös "viisas äänestäminen". Sen avulla koottiin oppositiohenkisten äänet ehdokkaalle, jonka läpimenon mahdollisuus oli kulloinkin arvioitu parhaaksi.

Kniivilä painottaa Navalnyin kykyä käyttää sosiaalista mediaa.

– Hän on onnistunut saamaan yhteyden nuorempaan sukupolveen. Hän puhuttelee hmisiä normaalia kieltä käyttäen ja taitaa myös väittelyn, mitä Putin ei lainkaan osaa.

Sosiaalisen median kautta Navalnyi nosti esiin etenkin korruption vastaista teemaa.

Video: Tällainen on Venäjän opposition voimahahmon Aleksei Navalnyi
Valtaeliitin vahtikoira, populisti, piikki Putinin lihassa - video kertoo kuka on Aleksei Navalnyi

Vielä vangitsemisensa jälkeen hänen onnistui tukijoidensa avulla julkaista video, jossa paljastettiin Putinin omistamaksi väitetty palatsi Mustanmeren rannalla. Dokumentti keräsi yli sata miljoonaa katselukertaa.

Putinin avuksi tuli hänen entinen judokaverinsa, oligarkki Arkadi Rotenberg, joka ilmoittautui palatsin isännäksi.

Menneisyydessä nationalismin peikko

Presidentti Putin on välttänyt Navalnyin nimenkin lausumista, eikä Venäjän virallinen mediakaan yleensä mainitse nimeä – paitsi kielteisissä yhteyksissä.

Niinpä venäläistä yleisöä muistutetaan Kniivilän mukaan Navalnyin kansallismielisyydestä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Tuolloin Navalnyi kampanjoi Venäjän eteläisistä naapurimaista tulevia siirtolaisia vastaan

Kniivilän mukaan kysymys oli yrityksestä rakentaa siltaa demokraattisen opposition ja kansallismielisten välille.

– Tämä oli kuitenkin turha toivo, Kniivilä sanoo.

Kansallismielinen harharetki ehti kuitenkin pilata Navalnyin mainetta. Kansainvälinen Amnesty International linjasi keväällä, ettei Navalnyia voi aiemman vihapuheen vuoksi pitää mielipidevankina. Järjestö vaati silti Navalnyin vapauttamista.

Myöhemmin järjestö korjasi omaa kantaansa (siirryt toiseen palveluun), ja palautti Navalnyille mielipidevangin aseman.

Kniivilän mukaan nationalismia ei ole näkynyt Navalnyin ohjelmassa viimeisen kymmenen vuoden aikana, vaan tämä nostaa etualalle Venäjän keskeiset puutteet.

– Navalnyin tärkeimmät vaatimukset ovat vapaat vaalit, sananvapaus ja riippumaton oikeuslaitos, Kniivilä muistuttaa.

Krim on Navalnyille kiperä kysymys

Venäjän Ukrainalta valloittaman Krimin hallinta on toinen kiperä kysymys, jonka kanssa Navalnyi joutuu tasapainottelemaan.

Niemimaan kaappaus on Kniivilän mukaan venäläisten keskuudessa edelleen varsin suosittu toimenpide. Navalnyin asettuminen sitä vastustamaan saattaisi jakaa hänen kannattajansa kahteen leiriin.

– Navalnyi on todennut sen, että Krim on Venäjän hallussa. Hänen mielestään asia pitäisi ratkaista uudella, todellisella kansanäänestyksellä.

Kniivilä huomauttaa, että Venäjällä laki kieltää vaatimasta Krimin luovuttamista takaisin Ukrainalle.

– Niin tehdessään Navalnyi syyllistyisi Kremlin silmissä separatismiin, mikä antaisi aiheen uuteen syytteeseen.

Jutun alkua muutettu klo 1452 Daria Navalnayan otettua vastaan isänsä Saharov-palkinnon. Samalla lisätty Navalnayan kommentti suhtautumisesta diktaattorien vallanpitoon.

Lue myös:

.
.