Hyppää sisältöön

Mikkelin talousarvio hyväksyttiin, mutta säästökuuri jatkuu – valtuuston puheenjohtaja: "Työhousut jalkaan ja hommiin"

Valtuusto hyväksyi alijäämäisen talousarvion, mutta vaatii vielä miljoonien säästöt seuraavan kolmen kuukauden aikana. Valtuuston puheenjohtaja uskoo, että virkamiehet ja päättäjät saavat ensi vuoden tilinpäätöksen plussalle.

Kaupungin säästökuuri ei ole vielä läheskään ohi. Kuvituskuva. Kuva: Petri Vironen / Yle

Mikkelin kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaisessa kokouksessaan kaupungin talousarvion, joka jäi 4,7 miljoonaa miinukselle.

Talousarvio sisältää jo kolmen eri sopeutusohjelman ja syksyllä tehdyn lisälistan säästöjä. Suurista säästökohteista kaupunginorkesterin, lentokentän, Launialan koulun ja Suomenniemen koulun tulevaisuus on turvattu ainakin toistaiseksi.

Kaupunginhallitus velvoittaa kuitenkin ensi vuoden tilinpäätöksen olevan plussan puolella. Maaliskuun loppuun mennessä on koottava lisätalousarvio, jossa pyritään löytämään noin 7,5 miljoonan lisäsäästöt. Tätä uutta säästöohjelmaa kutsutaan Palvelu- ja talousohjelmaksi, Patuksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaupungin raskaat säästötoimet jatkuvat yhä.

Valtuuston puheenjohtaja Oskari Valtolan (kok.) mukaan säästöjä tullaan etsimään nyt kaikkialta. Mahdollisesti myös kohteista, joista on vuoden aikana päätetty olla säästämättä.

– En tiedä, onko mikään toiminto tai palvelu nyt selvillä vesillä. Meillä on useita sopeutumisohjelmia, joista voi löytyä toimenpiteitä, jotka on jäänyt hyväksymättä. Ehkä niitä joudutaan nyt hyväksymään.

Valtonen ei usko, että aluevaalien lähestyminen olisi vaikuttanut luottamushenkilöiden haluttomuuteen tehdä rajuja säästöjä.

– Kyllä tässä on ollut yhteinen tahtotila säästöjen löytämiseen jo syksyllä. Mutta kuntapäätöksissä on monta porrasta eivätkä kaikki keinot ole vielä ehtineet tähän talousarvioon.

Lisäsäästöjen takaraja on siis maaliskuun viimeinen päivä, jota edeltää kaksi valtuuston kokousta. Valtonen uskoo, että päätökset saadaan tehtyä ajallaan.

– Ei sitä ohjelmaa lähdetä siirtämään. Poliittinen päätöksenteko pitää olla vahvasti mukana säästöjen tekemisessä. Nyt pitää neuvottelijoiden ja luottamushenkilöiden laittaa työhousut jalkaan ja hommiin, Valtola toteaa.