Hyppää sisältöön

Tampere-Pirkkalasta tulee Air Balticin kotikenttä, kuusi uutta suoraa lentoa suosikkikohteisiin maailmalle – Yle seurasi suorana

Tampere-Pirkkalasta pääsee jatkossa suoraan monelle tärkeälle kauttakulkukentälle. Matkustajien lippujen hinnat ovat yhtiön mukaan halvimmillaan 49–155 euroa.

Air Balticin kone lähikuvassa.
Air Baltic perustaa Tampereelle kotikentän. Käytännössä sen myötä kymmeniä firman työntekijöitä muuttaa Suomeen ja matkailijoiden määrä moninkertaistuu. Video: toimittaja Katri Tapola, kuvaus Marko Melto.

Tampere-Pirkkalan-lentokentältä luvattiin uutisia tiistaina ja niitä myös saatiin.

Uutisia oli luvassa latvialaisen Air Balticin suunnasta, koska yksi puhujista oli lentoyhtiön toimitusjohtaja Martin Gauss.

Tampereesta tulee Air Balticin tukikohta ja ensimmäinen kotikenttä Baltian maiden ulkopuolella. Gaussin mukaan päätös on historiallinen yhtiölle.

Ylen ilmailutoimittaja Jari Tanskanen kertoo, että kotikenttä tarkoittaa sitä, että lentokone miehistöineen sijoitetaan Tampere-Pirkkalaan, jolloin lennot lähtevät suoraan aamulla.

Tampere on ensimmäinen kenttä Helsingin ulkopuolella, joka nimetään kotikentäksi.

Tampereelta pääsee Riian lisäksi jatkossa Osloon, Kööpenhaminaan, Frankfurtiin, Müncheniin, Malagaan ja Rodokselle. Näistä suuri osa on tärkeitä kauttakulkukenttiä.

Matkustajien lippujen hinnat ovat yhtiön mukaan halvimmillaan 49–155 euroa.

Yhteydet keväällä

Air Baltic avaa kotikentän toukokuussa. Uudet yhteydet avataan Tampereella pelattavien jääkiekon MM-kisojen alla.

– Olemme lentäneet suoria lentoja Tampereelta Riikaan melkein viisi vuotta. Päätös avata tukikohta Tampereelle näyttää vahvaa sitoutumista kaupunkiin, Martin Gauss sanoo.

Paikalla tiedotustilaisuudessa olivat myös Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja Finavian verkostoliikennetoiminnan johtaja Jani Jolkkonen.

Ikosen mukaan Tampere on innoissaan uutisesta. Ikosen mukaan päätöksen eteen tehtiin vuosia töitä.

– Avautuvat yhteydet palvelevat yrityksiä, kansainvälisiä osaajia, messuja, konferensseja, tapahtumia ja turisteja, niin täältä lähteviä kuin tänne tulevia, Ikonen sanoo.

Myös Finavia oli innoissaan Air Balticin uutisesta. Jani Jolkkosen mukaan uutinen vie yhteistyön toiselle asteelle.

Uutinen on erityisen hyvä koronapandemian tuoman kurjuuden keskellä. Finavia on investoinut Tampere-Pirkkalaan 20 miljoonaa euroa.

Ylen toimittajat Katri Tapola ja Anu Leena Koskinen seurasivat tiedotustilaisuutta tiistaina suorana kello 12 alkaen.

Korona toi suuria muutoksia

Koronavirus käytännössä jäädytti muiden suomalaisten kenttien kuin Helsinki-Vantaan lennot. Ennen koronapandemiaa Tampere-Pirkkalasta lensivät Finnair, SAS ja Air Baltic.

Air Balticin reittilennot Tampereelta katkesivat maaliskuussa 2020 koronaviruksen takia. Latvialainen Air Baltic palasi puolentoista vuoden tauon jälkeen lokakuussa. Tampere-Pirkkalasta pääsee nyt Riikaan kaksi kertaa viikossa.

Halpalentoyhtiö Ryanair jätti puolestaan kentän jo talvikaudeksi 2019–2020, mutta avasi vasta lentoyhteyden Tampereelta Lontooseen. Ryanair lentää Lontoon Stanstedin lentoasemalle kahdesti viikossa ympäri vuoden.

Sekä Riika että Lontoo ovat tärkeitä kauttakulkukenttiä, joista pääsee moniin kohteisiin.

Muita talvi- ja syyskauden palaajia Tampereelle ovat Finavian mukaan SAS ja TUI:n lomalennot. TUI:n lomalennot suuntautuvat Kanariansaarille. SAS aloittaa myös lennot Tampereelta talvikaudella Tukholmaan.

Finnairin Tampereen lennot Helsinki-Vantaalle ovat olleet tauolla koronapandemian alkupuolelta keväästä 2020 asti. Keväästä 2022 alkaen lennot palaavat osittain.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Tampere-Pirkkalan lentokentän Terminaali 1 talvisäässä.
Yle lähetti suorana Finavian tiedotustilaisuuden tiistaina. Katso tästä koko lähetys. Video: toimittaja Katri Tapola, kuvaus Marko Melto / Yle

Korjaus kello 14.19 korjattu että Tampere-Pirkkala on ensimmäinen Baltian maiden ulkopuolinen kotikenttä, ei vain Latvian.

Lue lisää: