Hyppää sisältöön

Mikkelin torin puluista löytyi erittäin äkäisesti tarttuva virus – "Ne kuolivat muutaman tunnin sisällä", kertoo eläinhoitolan pitäjä

Mikkelin torin alueelta kiinniotetuista kesykyyhkyistä on löytynyt Newcastlen tautia. Taudin aiheuttaa lintuvirus.

Newcastlen tauti voi aiheuttaa linnulle hermosto-oireita. Tämän kesykyyhkyn pää on vääntynyt lähes ympäri. Kuva: Jarmo Lautamäki

Mikkelissä kahdesta kesykyyhkystä eli pulusta on varmistettu paramyksovirus-1 -tartunta. Virus aiheuttaa Newcastlen tautina tunnetun lintusairauden.

Lintuvirustartunta löydettiin marraskuun lopulla, kun Mikkelin keskustasta alkoi löytyä heikkokuntoisia puluja. Ne oli helppo pyydystää hoitoon.

– Linnut eivät oikeastaan liikkuneet ollenkaan. Sitten huomasin, että hoitoon tultuaan ne kuolivat muutaman tunnin sisällä, kertoo Jarmo Lautamäki mikkeliläisestä Jampan Eläinhoitolasta.

Lautamäki lähetti kaksi linnuista tutkittavaksi Ruokavirastoon. Siellä taudinaiheuttajaksi varmistui PMV-1.

Lautamäellä on tälläkin hetkellä hoitolassaan kuusi viruksen sairastuttamaa lintuja. Lintuja on ollut 16, mutta kymmenen niistä on jo kuollut.

– Hoidettavat ovat tuolla alakerrassa kahden suljetun oven takana. Käytän siellä hengityssuojaimia ja suojavaatteita sekä vaihtokenkiä ja -hanskoja. Jos polkaisen siellä vaikka pulun jätökseen, saattaisin itse levittää virusta kengänpohjissa pitkin kaupunkia.

Newcastlen tautia kantavat pulut ovat jo levittäytyneet Mikkelissä, kertoo Jarmo Lautamäki. Jouni Kirvesmies haastattelee.

Virus leviää helposti ja tappaa tehokkaasti

PMV-1 on erittäin tarttuva lintujen virus, mutta eri lintulajien herkkyys tartunnalle vaihtelee. Ihmiseen virus ei varsinaisesti tartu, mutta voi lähikontaktista aiheuttaa silmän sidekalvon tulehduksen.

Kanalaan tai kalkkunatarhaan iskiessään virus on vakava ongelma, sillä se tappaa jopa yhdeksän kymmenestä sairastuneesta linnusta.

Newcastlen tautia lintutarhoilla torjuntaankin rajuilla keinoilla: kaikki linnut lopetetaan ja raadot hävitetään, kaikki munat hävitetään, ja kaikki todennäköisesti saastuneet sivutuotteet hävitetään.

Hoitoa Newcastlen tautiin ei ole.

Siipikarjatilat tutkitaan vuosittain

Koska tauti on raju, Suomessa tutkitaan vuosittain kaikki siipikarjan emotilat viruksen vasta-aineiden varalta. Newcastlen tautia on todettu siipikarjassa Suomessa viimeksi kalkkunatilalla vuonna 2004.

Luonnonvaraisista tartunnan saaneista linnuista hävittämis- tai torjuntamääräyksiä ei ole. Pulupopulaatioissa PMV1-viruksen aiheuttamia taudinpurkauksia esiintyy tyypillisesti talvisin.

Viruksen leviämiskyky on merkittävä, se voi kulkea kymmeniäkin kilometrejä tuulen mukana tai siirtyä paikasta toiseen kengänpohjissa. Se voi levitä myös vielä lentokykyisten pulujen mukana.

Lintujen pitäjien pitääkin huolehtia muun muassa siitä, etteivät lintutarhan linnut pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa, ja että niiden rehut ja juomavesi on suojattu luonnonvaraisilta linnuilta.

Voit keskustella aiheesta 15.12. klo 23.00 saakka.

.
.