Hyppää sisältöön

HSL muutti taas maskilinjaustaan: ensin oli suositus, sitten pakko, nyt maskin käyttöä edellytetään – käytännössä kaikki ovat merkinneet samaa

Noin neljännes matkustajista kulkee pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä ilman maskia. HSL pyrkii kiristyvässä koronatilanteessa saamaan maskia käyttävien osuuden korkeammaksi.

HSL:n mukaan noin 76 prosenttia matkustajista käyttää kasvomaskia. Kuva on otettu marraskuussa 2021. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä eli HSL kertoo jälleen edellyttävänsä matkustajilta maskin käyttöä (siirryt toiseen palveluun), ellei sen käyttöön ole erityistä estettä. Aiemmin käytössä oli matkustusehtoihin kirjattu maskipakko, josta HSL luopui 25. lokakuuta. Tämän jälkeen siirryttiin suositukseen.

Maskinkäyttölinjausten viestinnällinen kärki on siis kiteytynyt sanoihin edellytys, pakko ja suositus, mutta viime kädessä ne ovat merkinneet koko ajan yhtä ja samaa asiaa. Varsinaista maskipakkoa ei HSL:n kaltainen yhteiskunnallinen toimija voi asettaa.

– Aiemmin käytössä ollut maskipakko oli käytännössä viestinnällinen maskipakko. Meidän tehtävä on tarjota yhteiskunnallisesti tärkeää palvelua, johon kaikilla on oikeus. Emme voi estää matkustajia tulemasta kyytiin, sanoo HSL:n turvallisuusasiantuntija Sami Hulkkonen.

Aiemman pakon ja nykyisen edellytyksen väliltä löytyy myös pieni tekninen ero: maskipakko oli kirjattu matkustus- ja lippuehtoihin. Nyt maskipakkoa ei enää ehdoista löydy, mutta muotoilu on muutoin hyvin lähellä samaa kuin maskipakon aikana.

Minkäänlaisia seuraamuksia ei maskittomille matkustajille voitu antaa aiemman "maskipakon" aikana eikä niin voida toimia nykyisessäkään tilanteessa.

Hulkkosen mukaan maskien käytöstä muistuttaminen esimerkiksi joukkoliikennevälineissä kuuluvilla kuulutuksilla on osa HSL:n pyrkimystä saada maskia käyttävien osuus korkeammaksi.

HSL seuraa maskien käyttöä joukkoliikenteessä päivittäin. Tartuntojen määrän kasvaessa maskien käyttö on ollut noususuunnassa: tuoreimpien havaintojen mukaan likimain 76 prosenttia matkustajista käyttää kasvomaskia.

– Nyt tiukemmalla viestinnällä lukua pyritään saamaan vielä ylöspäin, Hulkkonen kertoo.

Aiheesta lisää: