Hyppää sisältöön

Etelä-Karjalan tulokuningas ja entisiä kunnanjohtajia – ensimmäisten aluevaalien ehdokkaat nimetty Etelä-Karjalassa

Aluevaaliehdokkaat edustavat eri ammattialoja. Joukossa on paljon sosiaali- ja terveysalan osaajia. Vaalit käydään tammikuussa.

Aluevaaleissa valitaan valtuustot tuleville hyvinvointialueille. Aluevaltuustot vastaavat jatkossa sote-palveluista ja pelastustoimen tehtävistä. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Tammikuussa käytävien ensimmäisten aluevaalien ehdokasasettelu on päättynyt tänään tiistaina.

Etelä-Karjalassa täydet 73 ehdokkaan listat jättivät kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta.

Kokoomuksen ehdokkaita ovat muun muassa Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna Helminen, Savitaipaleen entinen kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi, Ruokolahden entinen kunnanjohtaja Antti Pätilä sekä Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.

Perussuomalaisista aluevaltuustoon pyrkii muun muassa nykyisiä kuntapäättäjiä, kuten vanhempi konstaapeli Timo Härkönen Imatralta sekä kansanedustaja Jani Mäkelä Lappeenrannasta.

Keskustan ehdokkaina ovat kaikki puolueen lappeenrantalaiset ja imatralaiset valtuutetut. Ehdolla on myös muun muassa Kotiteollisuus-yhtyeen basisti Janne Hongisto. Lappeenrantalainen Hongisto oli myös kesän kuntavaaleissa ehdolla. Hän jäi varalle.

SDP:llä on Etelä-Karjalassa yhteensä 70 ehdokasta. Ehdolle ovat asettuneet muun muassa Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Koskenranta, Imatran entinen kaupunginjohtaja Pertti Lintunen sekä Lappeenrannan kuntapolitiikan jättänyt Risto Kakkola.

Vihreillä ehdokkaita on 34. Ehdokkaiden joukossa on lappeenrantalainen lääkäri Danisa Zinhu. Zinhu oli Etelä-Karjalan kovatuloisin vuonna 2020.

Kristillisdemokraattien ehdokaslistalla on 20 nimeä ja vasemmistoliitolla 16 ehdokasta.

Valta kuuluu kansalle -puolueella on Etelä-Karjalassa 24 ehdokasta, Liike nytillä viisi ehdokasta, Kristallipuolueella yksi, ja Piraattipuolueella yksi ehdokas.

Lisäksi Pienten kuntien puolesta -yhteislistalla on kuusi ehdokasta.

Hyvinvointialue järjestää vuodesta 2023 alkaen myös pelastustoimen palvelut Etelä-Karjalassa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ehdokkaita kaikista kunnista

Suurin osa vaalien ehdokkaista on Lappeenrannasta ja Imatralta, mutta aluevaltuustoon pyrkijöitä on myös kaikista pienistä kunnista.

Ehdokkaissa on huomattava määrä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Pelastustoiminnan osaajia sen sijaan on niukasti.

Lähes kaikki kansanedustajat ehdolla

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) on ehdolla.

Myös Eksoten valtuuston puheenjohtaja Antti Vilkko (kesk.) on ehdokkaana.

Maakunnan kansanedustajista ainostaan SDP:n Suna Kymäläinen Lappeenrannasta ei ole aluevaaleissa ehdolla.

Aluevaltuusto vastaa sote-palveluista ja pelastustoimesta

Suomen ensimmäiset aluevaalit pidetään 23. tammikuuta 2022. Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 12.–18. tammikuuta 2022 ja ulkomailla 12.–15. tammikuuta 2022.

Vaaleissa valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueiden toiminta alkaa vuoden 2023 alussa.

Etelä-Karjala muodostaa yhden hyvinvointialueen.

Aluevaltuustot vastaavat jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ja pelastustoimen tehtävien järjestämisestä.

Aluevaltuustojen toimikausi alkaa 1. maaliskuuta 2022. Etelä-Karjalassa aluevaltuusto toimii vuoden loppuun saakka päällekäin nykyisen Eksoten hallituksen ja valtuuston kanssa.

Korjaus 14.12.2021 kello 16.35: Eksoten valtuuston puheenjohtaja Antti Vilkko (kesk.) on ehdokkaana. Artikkelissa kerrottiin ensin virheellisesti toisin.

Lisäys 15.12.2021 kello 10.05: Lisätty puolueita ja niiden ehdokasmääriä.

15.12.2021 kello 15.15: Korjattu Valta kuuluu kansalle -puolueen ehdokasmäärä aluevaalilautakunnalta tulleen päivitetyn listan mukaisesti.