Hyppää sisältöön

Tornion kaupungin kuluva vuosi on menossa miinukselle – eniten ylittyy erikoissairaanhoito, mutta toisaalta verotulot ovat kasvussa

Tornion tämän vuoden verotulot ovat arviolta noin kaksi miljoonaa euroa ennakoitua isommat.

Tornion erikoissairaanhoidon menot ylittyvät tänä vuonna arviolta 2,8 miljoonalla eurolla. Lisälaskua on tulossa sairaanhoitopiirin alijäämien kattamisesta. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tornion kaupungin kuluvan vuoden tilinpäätös tulee olemaan tappiollinen.

Tornion kaupunginvaltuusto myönsi maanantaina kaupungin tämän vuoden käyttötalouteen 5,3 miljoonan euron nettoylitykset. Eniten ylitystä on hyvinvointipalveluissa, joiden 4,1 miljoonan euron nettoylityksestä 2,8 miljoonaa on erikoissairaanhoitoa.

Sivistyspalveluissa nettoylitys on 977 000 euroa, josta suurin osa on henkilöstökuluja.

Elämänlaatulautakunnan osalta nettoylitys on 232 000 euroa, mikä johtuu koronarajoituksista, joiden vuoksi uimahallin pääsymaksuista, tilojen käyttökorvauksista sekä kurssimaksuista saadut tulot ovat romahtaneet.

Verotulojen kasvu parantaa tilannetta

Tornion tilanne on kuitenkin kohentunut viime kesästä, jolloin kuluvan vuoden tappioksi arvioitiin viisi miljoonaa euroa.

– Verotuloja tulee arviolta noin kaksi miljoonaa euroa ennakoitua enemmän. Rajalla tehdyn koronatestauksen menoihin on tulossa 2,3 miljoonaa euroa. Lisäavustusta on haettu myös esimerkiksi koronarokotuksista aiheutuneisiin kuluihin, kertoo talousjohtaja Anne Vuorjoki.

Vuorjoen mukaan tappiota on silti tulossa. Lisäkuluja tulee ainakin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin aikaisempien vuosien alijäämien kattamisesta, johon Tornion osuudeksi arvioitiin vuoden alussa 2,7 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirille on kertynyt yhteensä noin 10 miljoonan euron alijäämä.

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Martti Ruotsalaisen mukaan tavoitteena on saada se puolitettua esimerkiksi myymällä sairaanhoitopiirin omaisuutta.

Tilinpäätöksen tappion suuruutta ei ole vielä ehditty arvioida tarkemmin.

Tornion kuluvan vuoden budjetti laadittiin 600 000 euroa alijäämäiseksi.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.