Hyppää sisältöön

Ruotsi lähtee mukaan Patrian 6x6-ajoneuvojen yhteishankkeeseen

Puolustusvälinekonserni Patrian ja Ruotsin välinen asiakassuhde on alkanut jo 1980-luvulla. 6x6-panssariajoneuvot ovat kiinnostaneet Ruotsia jo vuodesta 2018 alkaen, kertoo liiketoimintajohtaja Jussi Järvinen.

Patria julkaisi 6x6-panssariajoneuvonsa vuonna 2018. Kuva: Patria

Ruotsi on virallisesti ilmoittanut halustaan liittyä mukaan Suomen johtamaan CAVS-ajoneuvohankkeeseen (Common Armoured Vehicle System), joka on avoin myös muille maille osallistujamaiden yhteisellä suostumuksella.

Puolustusvälinekonserni Patrialla on pitkä olemassa oleva asiakkuussuhde Ruotsiin. Ensimmäiset ajoneuvot toimitettiin Ruotsiin jo 1980-luvulla.

– Ne olivat XA-ajoneuvoja eli suomalaisten tuntemia paseja. Vuonna 2013 toimitimme Ruotsiin ensimmäiset AMV-vaunut, kertoo Patria Land-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Järvinen.

Järvisen mukaan Patria on neuvotellut Ruotsin kanssa 6x6-panssariajoneuvosta sen julkaisusta eli vuodesta 2018 alkaen.

– Ruotsin halukkuus lähteä mukaan CAVS-hankkeeseen kertoo siitä, että asiakas eli Ruotsi on tyytyväinen tuotteisiin ja yhteistyöhön meidän kanssa.

Panssariajoneuvoilla on pitkä käyttöikä

Yhteishanke alkoi vuonna 2019 monikansallisena yhteistyönä Latvian ja Viron kanssa. Hanke eteni tutkimus- ja tuotekehitysvaiheeseen Latvian kanssa syksyllä 2020. Latvia tilasi tämän vuoden elokuussa ensimmäiset yli 200 miehistönkuljetuspanssariajoneuvoa, joista Patria toimitti ensimmäiset ajoneuvot Latvialle lokakuun lopussa.

Ruotsin halukkuus lähteä mukaan on merkittävä asia. Patrian tavoitteena on saada mukaan hankkeeseen myös lisää maita.

– Mitä enemmän meillä on yhteistyökumppaneita tässä hankkeessa, sitä enemmän siitä on hyötyä kaikille osapuolille. Se tuo erilaista jaettavaa käyttökokemusta ja esimerkiksi yhteisiä harjoituksia ja yhteistoimintakykyä.

– Lisäksi yhteistyön tuloksena on erittäin kustannustehokas ratkaisu osallistujamaille.

Järvinen muistuttaa, että panssariajoneuvoilla on pitkä käyttöikä, vähintään 30 vuotta.

Patria työllistää Hämeenlinnassa vajaat 300 työntekijää. Uudet tilaukset eivät lisää tehtaan työntekijämäärää, mutta varmistavat töitä nykyisille työntekijöille.