Hyppää sisältöön

Vanhojen kirkkojen lämmittäminen on haasteellista

Hattulan Pyhän Ristin kirkossa järjestetään konsertti ulkoilman lämpötilassa. Hattulan uudessa kirkossa lämpötila pidetään plus 17 asteessa ja samaa luokkaa on lämpötila myös Tammelan keskiaikaisessa kivikirkossa.

Pyhän Ristin kirkon arvokkaat maalaukset saattaisivat kärsiä, jos lämpötila sahaisi edes takaisin. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Seurakunnat joutuvat temppuilemaan pitääkseen kirkkonsa lämpiminä joulun ajan tapahtumissa. Hattulan Pyhän Ristin kirkossa pidetään keskiviikkona konsertti ulkoilman lämpötilassa, sillä Pyhän Ristin kirkkoa ei lämmitetä lainkaan. Hattulan kirkkoherra Virpi Järvinen muistuttaa, ettei vanhaa kirkkoa edes saa lämmittää.

– Kirkon aarteet saattavat kärsiä, jos kirkon lämpötila vaihtelee. Konsertin esiintyjät ja osallistujat tietävät, että kirkossa on kylmä.

Hattulan uudessa kirkossa on pakkasilla ollut lämpötila parhaimmillaan plus 17 astetta. Kirkkoherra Virpi Järvinen kertoo, että kirkkoa ei talvella sen lämpimämmäksi saa. Kirkossa on suora sähkölämmitys ja lämmityslaitteet sijaitsevat penkkien alla.

Tammelan seurakunnasta kerrotaan, että keskiaikaisen kivikirkon ikkunat valskaavat. Tammelan kivikirkon lämpötila pidetään plus 16 asteessa ja viikonlopuksi lämpötilaa nostetaan asteella.

Lopella on 1800-luvun lopulla rakennettu tiilikirkko. Seurakunta miettii parhaillaan kirkon lämmistysratkaisua. Yksi vaihtoehto olisi hankkia kirkkoon ilmalämpöpumppuja.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.