Hyppää sisältöön

Lapin avi valmistelee yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia kieltävää päätöstä seitsemään Lapin kuntaan

Koronatilanne on vaikeutunut, minkä vuoksi Lapin aluehallintovirasto valmistelee Inarin, Kemin, Keminmaan, Kittilän, Kolarin, Tornion ja Ylitornion kuntia koskevaa kokoontumisrajoituspäätöstä.

Kittilän Levin ravintoloihin voi tällä viikolla tulla rajoituksia, ja käyttöön koronapassit. Arkistokuva. Kuva: Annu Passoja / Yle

Tartuntatautilain 58 pykälän mukainen päätös kieltäisi yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen. Koronapassin käyttöönotto olisi kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona.

Päätös kokoontumisrajoituksista tehdään viimeistään torstaina, jolloin se tulisi voimaan 18. joulukuuta eli kuluvan viikon lauantaina. Lapin aluehallintovirasto tiedottaa rajoituksista tarkemmin mahdollisimman pian päätöksen valmistumisen jälkeen.

Lapin aluehallintovirasto kertoo tiedotteessa, että koska Lapin kuntien epidemiatilanteet vaihtelevat suuresti, päätöstä tehdessä on otettava huomioon kunkin kunnan kokonaistilanne. Sen mukaan päätöstä ei ole tällä hetkellä välttämätöntä ulottaa koko Lapin alueelle.

Lapin aluehallintovirasto kertoo myös seuraavansa päivittäin alueen kuntien tautitilannetta. Se voi tehdä nopealla aikataululla myös muita alueen kuntia koskeva rajoittamispäätöksiä, jos tilanne niin vaatii. Aluehallintovirasto voi myös harkita tartuntatautilain mukaisen ja lähikontaktien välttämiseen velvoittavan päätöksen tekemistä.

Johtajaylilääkäri: "Koko sairaanhoitopiirin alue täyttää leviämisvaiheen kriteerit"

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä totesi jo tiistaiaamuna koko sairaanhoitopiirin alueen täyttävän leviämisvaiheen kriteerit, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jukka Mattila.

– Tilanne on nopeasti kehittynyt sairaanhoitopiirin alueella. Kuusi viikkoa sitten meidän ilmaantuvuusluku oli parikymmentä, niin tällä hetkellä se on ehkä 400, Mattila sanoo.

Esimerkiksi Kittilässä on todettu 37 koronatartuntaa viikon sisällä, ja kolmasosa tartunnoista on ulkomaalaisilla matkailijoilla.

Sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö suositteli koronakoordinaatioryhmässä aville ja kunnille Rovaniemen kaupungin tekemien rajoituspäätösten käyttöönottoa koko alueelle, sanoo infektioylilääkäri Markku Broas.

THL ehdottaa STM:lle toimia Suomen rajoille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriölle erilaisia vaihtoehtoisia toimia Suomen rajoilla uuden koronavirusvariantin omikronin torjumiseksi.

Omikronia on todettu eniten Tanskassa ja Isossa-Britanniassa. THL:n mukaan kaikkien matkustajien testaaminen olisi mahdoton tehtävä maahantuloviranomaisille suurten matkustajamäärien vuoksi, mutta matkustajilta voitaisiin vaatia koronatestin tekemistä ennen maahantuloa.

Matkustajat voitaisiin myös ohjata testeihin heidän vierailemissaan kunnissa, THL:ltä kerrottiin STT:lle.

Kovimpiin toimenpiteisiin lukeutuu ehdotus laajamittaisesta lentoliikenteen keskeyttämisestä, mikä voisi myös olla mahdotonta toteuttaa.

Juttua täydennetty kauttaaltaan 14.12. kello 17:48 Lapin aluehallintoviraston antamilla tiedoilla.