Hyppää sisältöön

Venäjän presidentti Vladimir Putin haki videoneuvottelussa Kiinan johtajan Xi Jinpingin tukea – ja sai sitä turvatakuualoitteellensa

Putinin neuvonantaja Juri Ushakov sanoi, että Kiina tukee Venäjän vaatimusta turvatakuiden saamiseksi Natolta. Vladimir Putin ilmoitti vierailevansa Pekingin olympialaisissa.

Vladimir Putin kokoustaa videon välityksellä Xi Jinpingin kanssa 15. marraskuuta. Kuva: Mikhail Metzel / AFP

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan johtaja Xi Jinping neuvottelivat tänään päivällä videoyhteyden välityksellä.

Kremlin mukaan Kiinan presidentti ilmaisi "täyden tukensa" Venäjän vaatimukselle saada Natolta turvatakuut.

– Presidentti Xi Jinping ilmaisi, että hän ymmärtää Venäjän huolen ja tukee täysin aloitetta turvatakeiden luomiseksi, sanoi Putinin neuvonantaja Juri Ushakov neuvotteluiden jälkeen.

Venäjä ilmoitti välittäneensä yhdysvaltalaiselle diplomaatille ehdotuksensa Natolta vaadituista turvatakuista. Presidentti Putin on sanonut haluavansa aloittaa neuvottelut asiasta välittömästi.

Moskovan asevoimien keskittäminen Ukrainan lähialueille on kärjistänyt kansainvälisiä suhteita. Sodan uhasta huolestunut länsi on varoittanut Venäjää seurauksista. Moskova on vastannut huomauttamalla Ukrainan aseistamisen vaarallisuudesta.

Putinin ja Xin kohdatessa länsi joutui muutoinkin arvostelun kohteeksi. Ushakovin mukaan esimerkiksi Yhdysvaltain viime viikolla järjestämän demokratia-huippukokouksen katsottiin vain pahentaneen maailman tilaa.

Venäjän ja Kiinan yhteys vastaus lännelle

Neuvottelu Kiinan johtajan kanssa tarjosi nyt Putinille tilaisuuden ylistää maiden välisiä suhteita "malliesimerkiksi valtioiden välisestä yhteistyöstä tällä vuosisadalla".

Putinin mukaan tämä perustuu toisen asioihin puuttumattomuuteen. Päämääränä on tehdä maiden välisestä rajasta ikuisen rauhan ja hyvän naapuruuden vyöhyke.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov liitti yhteydenpidon kansainvälisten suhteiden ja erityisesti Euroopan kiristyneeseen tilanteeseen.

– Hyvin aggressiivinen sanankäyttö Naton ja Yhdysvaltain suunnalta edellyttää keskustelua meidän ja kiinalaisten välillä, sanoi Peskov, viitaten Venäjään ja Kiinaan liittolaisina.

Putin vakuutti Venäjän tukevan Kiinaa, kun tämä puolustaa kansallisia etujaan. Vastauksena hän sai kuulla Xi:n arvostavan lausumaa erittäin paljon.

Putin vieraaksi Pekingin talviolympialaisiin

Putinin esiintuoma aie tavata Xi helmikuussa Pekingin talviolympialaisten yhteydessä oli kisaisännelle mieluisaa kuultavaa.

Kisojen julkista kuvaa uhkaa Yhdysvaltain ja eräiden muiden länsimaiden ilmoitus kisojen diplomaattisesta boikotista.

Nämä rajoittavat diplomaattisten edustajiensa osallistumista olympialaisiin vastalauseena Kiinan ihmisoikeusrikkomuksille Xinjiangin alueella.

Diplomaattinen boikotti osuu pahaan paikkaan, kun lisäksi tiukat koronarajoitukset estävät myös kisaturistien tulon.

Lue myös: