Tampereen uuden monitoimiareenan avajaisia vietetään pahenevassa koronatilanteessa – pormestari: "Kyllähän tämä on tilanteena todella ristiriitainen"

Avajaisissa esiintyy Eppu Normaali yhdessä Tampere Filharmonian ja pianisti Iiro Rantalan kanssa.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen pudotti aloituskiekon Tampereen areenan ensimmäisessä kiekkopelissä perjantaina 3.12. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Tampereen uudessa kansiareenassa juhlitaan tänään virallisia avajaisia. Kello 18 alkavassa tapahtumassa pääesiintyjänä nähdään Eppu Normaali -yhtye yhdessä Santtu-Matias Rouvalin johtaman Tampere Filharmonian ja pianisti Iiro Rantalan kanssa.

Esimerkiksi Tampereen kaupunki on kutsunut noin 80 vierasta avajaisiin. Osa on perunut tulonsa Pirkanmaan pahenevan koronatilanteen takia. Tänään Tampereen yliopistollisen sairaalaan seurantaan kirjattiin ennätyksellinen määrä uusia tartuntoja.

Tampereen areena on muutettu alkuviikon aikana kiekkokaukalosta konserttitilaksi. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tähän mennessä kutsuvieraista kymmenkunta on perunut tulonsa avajaisiin koronatilanteen takia, kertoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

– Kyllähän tämä on tilanteena todella ristiriitainen. Samaan aikaa meillä on niin upea asia, uuden areenan avautumishetki ja me haluamme sitä juhlistaa, mutta samalla ihan ymmärrettävää on, että tulee huolia pahenevasta koronatilanteesta, Ikonen sanoo.

Turvallisuusarviointia on Ikosen mukaan tehty tarkasti tapahtuman alla ja hän uskoo, että tapahtuma voidaan turvallisesti järjestää.

– Tiedän, että siellä ovat järjestäjät tehneet kaikkensa. On keskusteltu siitä, että nyt on erittäin tärkeää, että jokainen sinne tuleva käyttää maskia, desinfioidaan käsiä ja pidetään etäisyyksiä mahdollisimman paljon. Omalla käytöksellämme voimme paljon vaikuttaa, Ikonen painottaa.

Tampereen Areenan ympäristön ajoesteitä on testattu keskiviikkona päivällä. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Areenan ensimmäiset tapahtumat olivat joulukuun alussa. Jälkipyykkiä on pesty pitkään, sillä kävi ilmi, että 26 000 jääkiekkokatsojan joukossa oli useita koronapositiivisia ihmisiä. Yksi heistä oli ulkoministeri Pekka Haavisto. Kasvomaskeja käytettiin vain vähän.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki tiukensi eilen alueen koronasuosituksia. Koronanyrkki suositteli, että massatapahtumia ja ruuhkatilanteita kannattaa välttää, jos ei ole ottanut rokotuksia tai jos kuuluu riskiryhmään ja toisesta rokotuksesta on yli viisi kuukautta aikaa.

Lisäksi se suositteli rajaamaan yksityistilaisuuksien osallistujamäärän 20 ihmiseen. Koulujen maskisuositus laajeni kaikkiin kouluihin 4. luokasta alkaen.

Pirkanmaa on tällä hetkellä yksi Suomen pahimmista korona-alueista. Ilmaantuvuus on yli 500 tapausta per 100 000 asukasta 14 päivän aikana. Vain Pohjois-Pohjanmaalla tilanne on pahempi.

Areenan tapahtumat vaikuttavat liikenteeseen ja bussilinjoihin. Rajoitusaika alkaa iltayhdeksän jälkeen.

Lue myös: