Hyppää sisältöön

Pakkaset tekevät paluun ensi viikolla koko maassa – valkea joulu on mahdollinen etelässäkin

Loppuviikko on lauha, ja paikoin mennään kovastikin plussalle. Viikonvaihteessa alussa säässä on luvassa radikaali muutos.

Ennusteanimaatio 15.-21.9.
Ennusteanimaatio 15.-21.9.

Loppuviikko mennään lauhoissa lukemissa, mutta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tapahtuu säässä käänne. Maanantaina on luvassa pakkasta koko maahan, ja sama meno jatkuu koko jouluviikon.

Lähipäivinä luvassa voi olla jopa föhn-tuulta, joka lämmittää lukemia nykyisestä. Länsirannikolla lämpötila voi lauantaina nousta jopa seitsemään asteeseen, ja myös Etelä-Suomessa ollaan plussan puolella. Etelässä voi tosin mittari käydä yöllä pakkasen puolella.

Pohjoinen ja itä pysyvät lauantaita lukuun ottamatta tällä viikolla pienellä pakkasella, samoin kuin Pohjois-Pohjanmaa.

Viikonloppuna on luvassa myös lumisateita, mutta ne painottuvat Itä-Suomeen ja pohjoiseen. On mahdollista, että lumikuuroja saadaan etelässäkin.

Etelän valkea joulu on kiinni viikonvaihteen tapahtumista

Maanantaina Suomi jää korkea- ja matalapaineen väliin. Paineiden pyöriessä maamme liepeillä niiden välistä pääsee virtaamaan kylmää ilmaa Jäämereltä. Se saa säässä aikaiseksi radikaalin käänteen.

– Pakkaslukemat voivat etelässä olla maanantaina päivällä kymmentä astetta. Siinä on iso muutos viikonlopun plusasteisiin ja nollakeliin verrattuna, päivittelee Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Koskelan mukaan pakkaset jatkuvat läpi jouluviikon. Tuhannen taalan kysymys on tietysti se, saadaanko koko maahan valkea joulu.

– Se on mahdollista. Sunnuntaiaamunahan on mahdollisesti luvassa lumikuuroja etelään, ja niitä tulee ehkä maanantaiaamunakin. Jos näin käy, lumi kyllä pysyy maassa pakkasten alettua, Koskela lupaa.

Hänen mukaansa sateet eivät ole täysin poissuljettuja jouluviikollakaan, mutta tällä hetkellä ne näyttävät varsin vähäisiltä.

Lue myös:

.
.