Hyppää sisältöön

Chileläisen insinöörin piti asua vain 90 päivää Helsingissä, mutta hän jäi pysyvästi Suomeen – Helsingin markkinointitempaus kääntyi päälaelleen

Huippuosaajia haaliva 90 Day Finn -ohjelma saa jatkoa, mutta Helsinki Partners aikoo olla entistä tarkempi hakuprosessissa väärinymmärrysten välttämiseksi.

Chileläinen Andro Lindsay on päättänyt jäädä nelihenkisen perheensä kanssa toistaiseksi Suomeen. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Helsingin musta maa ja joulukuinen tihkusade eivät näytä lannistavan chileläistä Andro Lindsaytä.

– Pimeys on ollut vaikeinta vaimolleni, mutta hänkin viihtyy Helsingissä.

Nelihenkinen perhe saapui Chilestä Suomeen viime elokuussa.

Insinööri ja yrittäjä Andro Lindsay oli yksi kolmestatoista osallistujasta 90 Day Finn (siirryt toiseen palveluun) -ohjelmaan, jolla houkuteltiin huippuosaajia Helsinkiin.

Ajatuksena oli, että kolmen kuukauden oleskelun jälkeen osallistujat palaisivat kotimaahansa, ja Helsingillä olisi puolestapuhujia eri puolilla maailmaa.

Helsinki Partners (ent. Helsinki Business Hub ja Helsinki Marketing) suuntasi markkinointikampanjan alun perin koronapandemian myllertämään Kalifornian Piilaaksoon. Sieltä viesti alkoi kuitenkin levitä maailmanlaajuisesti.

Lopulta elämää Helsingissä halusi kokeilla kaikkiaan yli 5 300 hakijaa eri puolilta maailmaa.

Kyse ei ole ollut ilmaisesta lomamatkasta, sillä osallistujat ovat maksaneet itse asuin- ja elinkustannuksensa Helsingissä.

Lindsay haluaa suomalaisesta kestävän kehityksen osaamisesta vientituotteen

Andro Lindsay muistelee käyneensä ensi kertaa Suomessa jo parikymmentä vuotta sitten.

Vuosien varrella käyntejä on kertynyt tusinan verran, sillä Lindsay on Chilessä tehnyt yhteistyötä suomalaisten yhtiöiden kanssa.

Osa Lindsayn lähimmistä ystävistä on suomalaisia, joten juuri heidän kauttaan hän kuuli 90 Day Finn -ohjelmasta.

– Laitoin hakemuksen välittömästi! Olin jo pitkään pyöritellyt mielessäni Suomea, joten ohjelma oli kuin merkki palasten loksahtamisesta kohdilleen.

Andro Lindsay sanoo, että 90 Day Finn -ohjelma täytti hänen odotuksensa. Lindsay sai Helsinki Partnersilta apua kontaktiverkoston luomiseen Suomessa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Lindsay on erityisen kiinnostunut kestävän kehityksen ratkaisuista.

Helsingissä hänen tavoitteenaan on ollut luoda nopeasti kontakteja yrityksiin, start up -firmoihin, tutkimuslaitoksiin ja yliopistoihin.

Helsinki Partners auttoi Lindsaytä keräämään kontakteja ja tapaamaan heidät saman tien.

– Kolmessa kuukaudessa pystyimme luomaan verkoston, jonka kokoaminen veisi normaalisti vuosia, Lindsay sanoo.

90 Day Finn -ohjelmaan osallistuneet Andro Lindsay ja Jaime Alvarez perustivat yhdessä 100 Thousand Million -nimisen yrityksen liikekumppaninsa Alberto Scherbin kanssa.

90 Day Finn -osallistujat Jaime Alvarez ja Andro Linday saivat perustamalleen yritykselle yhtiökumppanin Kaliforniasta. Alberto Scherb (oik.) saapui Helsinkiin Piilaaksosta. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Yritys tähtää ekologisesti kestävien kaupunkien rakentamiseen. Lindsayn mukaan Helsinki on kestävän kehityksen malliesimerkki, jonka toimintatavat voisi monistaa myös muualle maailmaan.

– Tavoitteenamme on tehdä suomalaisesta ja pohjoismaisesta tietotaidosta vientituote, Andro Lindsay sanoo.

Yli puolet osallistujista päätti jäädä Suomeen

Helsinki Partnersin alkuperäinen ajatus siitä, että kolmen kuukauden jälkeen osallistujat palaisivat kotimaahansa Helsingin sanansaattajina kääntyi lopulta päälaelleen.

Yli puolet osallistujista päättikin jäädä Suomeen, Helsinki Partnersin liiketoimintajohtaja Johanna Huurre naurahtaa.

Muutoin Huurre on tyytyväinen ensimmäisen 90 Day Finn -ohjelman tuloksiin.

– Osallistujat perustivat kaksi yritystä. Suunnitteilla on myös muuta liiketoimintaa. Toki kolme kuukautta on lyhyt aika, mutta saimme paljon asioita alulle.

Helsinki Partners hakee parhaillaan uusia 90 Day Finn -osallistujia. Markkinointia ei tällä kertaa suunnata tiettyyn maahan, mutta hakijoilla on oltava samat intressit kuin Helsingilläkin.

– Helsinki on vahva puhtaissa, älykkäissä ja teknologiaan liittyvissä ratkaisuissa. Lisäksi Helsinki haluaa olla paikka, jossa ratkaistaan tulevaisuuden ongelmia, Huurre sanoo.

Jokainen osallistuja saa edelleen henkilökohtaisen tutorin, mutta sen lisäksi osallistujia odottaa nyt myös helsinkiläinen ystävä.

– Toivomme vapaaehtoisia, jotka vapaa-ajan merkeissä haluaisivat olla osallistujien kanssa.

Huurre kertoo, että osallistujat ovat kaivanneet vinkkejä myös arkielämään Helsingissä.

Ryhmän Signal-viesteissä on keskusteltu esimerkiksi parhaista lenkkipoluista ja lasten talvivaatehankinnoista.

Yhdysvaltalainen fyysikko jättäytyi pois ohjelmasta jo ennen sen alkamista

Hakulomaketta on täsmennetty entisestään, jotta hakijoiden odotukset varmasti vastaisivat ohjelman tarjoamaa sisältöä, Johanna Huurre kertoo.

Yle uutisoi kesällä Suomeen saapuneesta fyysikko Deborah Berebichezistä, jonka oli myös tarkoitus osallistua 90 Day Finn -ohjelmaan.

Berebichez kuitenkin päätti jättäytyä pois ohjelmasta jo ennen sen alkua, vaikka nelihenkinen perhe oli ehtinyt muuttaa New Yorkista Helsinkiin.

Yle tavoitti Deborah Berebichezin, mutta hän ei enää halua kommentoida ratkaisuaan jäädä pois ohjelmasta.

Aiemmin kesällä kirjoittamassaan Linkedin-profiilinsa avoimessa tekstissä Berebichez avaa poisjäämisensä syitä.

Hänen mukaansa ohjelma antoi ymmärtää sisältävänsä enemmän kuin mitä se lopulta tarjosi.

Berebichez muun muassa nostaa esiin ymmärtäneensä, että ohjelma olisi nykyistä enemmän osallistunut elämisen käytännön järjestelyihin Helsingissä.

Yhdysvaltalainen fyysikko Deborah Berebichez (oik.) päätti jäädä pois 90 Day Finn -ohjelmasta, vaikka perhe ehti muuttaa New Yorkista Helsinkiin. Berebichez ja Helsinki Partnersin liiketoimintajohtaja Johanna Huurre kuvattiin kauppatorin tuntumassa heinäkuussa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Lopulta Berebichez päätti jättäytyä ohjelmasta, sillä hänestä se ei ollut sitoutunut perheen päämäärien saavuttamiseen.

– Kyse on enemmänkin vasta ideasta kuin valmiista ohjelmasta, joka vaatii vielä kehittelyä saavuttaakseen tavoitteensa, Berebichez kirjoittaa.

Kokemuksestaan huolimatta Berebichez on perheineen toistaiseksi jäänyt Suomeen.

"Helsingissä elämänlaatu on rahaa tärkeämpää"

Myös Andro Lindsayn perhe on tullut Suomeen jäädäkseen.

Koti Chilessä on myyty, ja tavarat ovat valmiina laivaukseen valtameren yli.

Perheen 7- ja 10-vuotiaat tyttäret käyvät koulua Helsingissä.

Räntäsade oli tyttärelle mieluinen yllätys, kesällä Suomeen perheensä kanssa muuttanut chileläinen Andro Lindsay kertoo. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Lindsay kertoo oleskeluluvan järjestyneen ongelmitta, mutta pankkitilin avaaminen on kysynyt kärsivällisyyttä.

Prosessista pitäisi saada kaiken kaikkiaan sujuvampi, sillä esimerkiksi pankkitunnuksia tarvitsee myös tunnistautumiseen muissa palveluissa, Lindsay summaa.

Työn ja perhe-elämän yhdistämisen kannalta Helsinki on vastannut odotuksia.

– Maailma tuntuu pyörivän rahan ympärillä, mutta täällä aika ja elämänlaatu ovat tärkeämpiä.

Lindsayn mieleen muistuu päivä, kun Helsinkiin satoi ensimmäiset räntäliepareet taivaalta.

– Tyttäremme totesi, että tämä on elämäni paras päivä, Lindsay nauraa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 22.12. kello 23:een asti.

21.12. klo 12.24 Tekstiin täsmennetty, että Helsinki Partners on muodostettu kahdesta yrityksestä, jotka ovat Helsinki Business Hub ja Helsinki Marketing.

Lue myös: