Hyppää sisältöön

Ministeri Saarikko: Koronarokotusten vauhdittaminen ei jää rahasta kiinni – kotona tehtävien pikatestien hintaa on myös tarkoitus laskea

Saarikon mukaan kotitestit ovat keino pitää yhteiskuntaa auki ja vähentää painetta, jota kohdistuu julkiseen koronatestaukseen.

Ministeri Saarikko: Koronarokotusten kiirehtiminen ei saa jäädä rahasta kiinni
Ministeri Saarikko: Koronarokotusten kiirehtiminen ei saa jäädä rahasta kiinni

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että kolmansien koronarokoteannosten kiirehtiminen ei saa jäädä rahasta kiinni. Saarikon mukaan hallitus pitää kiinni linjastaan, että suorat koronaan liittyvät kustannukset katetaan kehysmenettelyn ulkopuolelta.

– Kyllä, tämä ei voi jäädä siitä kiinni. Meidän ydintavoite on suojella suomalaisten terveyttä, ja toinen tärkeä tavoite on pitää yhteiskunta auki. Rokottaminen, testaaminen ja jäljittäminen on edelleen se sama lista tärkeistä asioista, kuten koko koronan aikana.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vaati tiistaina A-studiossa, että Suomen rokotustahtia pitää kiristää huomattavasti. Kiuru vauhdittaisi kolmansien rokotusten jakelua lisäämällä esimerkiksi rokottajien määrää, mikä kasvattaa valtion menoja.

Taustalla on huoli nopeasti leviävästä omikron-muunnoksesta ja Suomen koronatilanteesta.

Saarikon mukaan rokotusten vauhdittaminen ei kuitenkaan ole ainut keino hillitä epidemiaa.

– Tiedämme, että ilman koronarokotteita ja -passeja olisimme jo nyt sulkutilassa. Ehkä liian pienelle huomiolle on jäänyt se, että viime viikolla hallitus uudisti strategiaa testaamisesta ja jäljittämisestä. Nyt korostuu myös kotitestien rooli – ne ovat kehittyneet tässä kahden koronavuoden aikana paljon.

– Olen pannut merkille, että kotitestit ovat toistaiseksi olleet aika hintavia ja siksi olen nyt valmistelemassa pika-aikataululla esitystä, jossa kotitestit muuttuisivat verokannaltaan nollaveroluokkaan.

Ministeri Saarikko sanoo, että hänen tavoitteensa on, että esitys annetaan eduskuntaan ensi viikon alkupuolella. Hän vetoaa kauppaan, että "reiluuden ja yhteiskuntavastuun nimissä" mahdollinen veroale laskisi myös kuluttajahintoja.

– Haluan käydä tästä keskustelun kaupan kanssa mahdollisimman nopeasti, koska tämä liittyy siihen, että voisimme tehdä koronan hoidosta ja jokaisen omasta vastuusta mahdollisimman helppoa.

Katso koko A-studion keskustelu Yle Areenasta.

Lisää aiheesta: