Hyppää sisältöön

Vesi tihkuu sisään Kotkan kirkkoon – edessä iso remontti, kirkko pois käytöstä reilun vuoden

Seurakunnan pyrkimyksenä on aloittaa kirkon peruskorjaustyöt ensi syksynä. Kyseessä on miljoonaluokan remontti, jossa korjataan kirkkoa niin sisältä kuin ulkoakin.

Kotkan kirkon peruskorjaus on tarkoitus aloittaa ensi syksynä. Kuvassa kirkon ruusuikkuna, joka on poistettu jo aiemmin erillistyönä tehtävää kunnostamista varten. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Kotkan kirkko on suuren peruskorjauksen kynnyksellä. Suunnitelmat peruskorjauksesta ovat nyt valmistuneet, ja korjaustyöt pyritään aloittamaan ensi syksynä.

Alustavan arvion mukaan kirkko on remontissa ja poissa käytöstä ainakin vuoden 2023 loppuun.

Kirkon toiminta, kuten jumalanpalvelukset, siirretään pidettäväksi Kotkan seurakuntakeskukseen remontin ajaksi. Kotkan kirkko on suosittu vihkikirkko.

– Toivon ihmisiltä kärsivällisyyttä. Kun kirkko korjataan nyt kunnolla, se on sen jälkeen pitkään meidän käytössämme, toteaa kirkkoherra Anna-Tiina Järvinen Kotka-Kymin seurakunnasta.

Kotkan kirkko sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Kuva: Ilona Pesu

Kotkan kirkon peruskorjausta on valmisteltu jo kauan. Nyt on selkiintynyt, mitä kaikkea korjaaminen pitää sisällään.

Yksi idea on uudelleenjärjestää kirkkotilaa niin, että kirkon takaosasta poistetaan penkit. Tavoite on, että kirkko ei olisi tyhjillään vaan seurakuntalaisten aktiivisessa käytössä.

– Tilassa voitaisiin esimerkiksi juoda kahvia ja pitää pienempiä kokoontumisia, Järvinen kertoo.

Kosteutta tihkunut sisään

Kotkan kirkko on korjattava, sillä tiilivuoratusta ulkoseinästä on tihkunut kosteutta sisätiloihin. Mittavassa remontissa korjataan kosteusvahinkoja niin kirkon sisältä kuin ulkoakin.

– Ulkoseinistä johtuva kosteusrasitus on ollut rakennukselle melkoinen. Esimerkiksi ikkunoiden reunoista ja räystäistä on tihkunut vettä, kertoo projektipäällikkö Päivi Niemi-Luostarinen suunnittelupalvelu Vahaselta.

Kirkon sisäseinien rappauksissa näkyy kosteuden aiheuttamia vaurioita. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Peruskorjaus vaatii monen asiantuntijan yhteistyötä, sillä kohde on ainutlaatuinen.

Julkisivu- ja kosteusvauriokorjausten lisäksi kirkossa muun muassa uusitaan sähköt, rakennetaan uusi wc-tila, kunnostetaan lattiapinnat ja palautetaan ulko-ovet alkuperäisiksi lakkapintaisiksi oviksi.

Töiden arvioitu hinta on noin kolme miljoonaa euroa. Suunitelmat täytyy kuitenkin hyväksyttää vielä Museovirastolla ja kirkon omissa päättävissä elimissä ennen töiden aloistusta.

Vuonna 1898 valmistuneen kirkon on suunnitellut arkkitehti Daniel Stenbäck.