Hyppää sisältöön

Sote-piirin toimitusjohtaja irtisanoutui yllättäen 2,5 vuoden jälkeen – Timo Saksela: "Säkki alkaa olla tyhjä"

Timo Sakselan vuosia Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin johdossa ovat varjostanee jatkuvat säästö- ja tehostamisvaatimukset, lääkäripula sekä koronaepidemia. Hallinnollista työtä on paisuttanut hyvinvointialueen valmistelu.

Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela taustoittaa irtisanoutumisensa syitä
Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela taustoittaa irtisanoutumisensa syitä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten toimitusjohtaja Timo Sakselan kasvoilla vilahtelee hymy, vaikka takana on vaikea päätös.

Saksela ilmoitti keskiviikkona irtisanoutuneensa Eksoten toimitusjohtajan tehtävästä.

Ratkaisua on edeltänyt pitkään jatkunut puntarointi. Lähtöpäätös ei ollut helppo.

Saksela tuli Eksoten palvelukseen 2,5 vuotta sitten SYNLAB Suomi -yhtiön operatiivisen johtajan paikalta. Hän jättää tehtävänsä Eksotessa maaliskuun puolivälissä.

Julkisen hallinnon hitaus yllätti

Saksela perustelee irtisanoutumistaan sillä, ettei hän ole pystynyt tekemään sitä työtä, mitä varten hänet Eksotelle palkattiin.

Yksi ikävimmistä yllätyksistä on ollut julkisen hallinnon hitaus.

– Vaikka tiesin, että suuri laiva kääntyy hitaasti, niin kyllä suurin yllätys on ollut hitaus. Olen luonteeltani sellainen, että pitäisi tapahtua, saada aikaan ja asioiden pitäisi muuttua. Jos se kestää hirvittävän pitkään, niin se on raskasta.

Vaikka edistystä on tullut ja sosiaali- ja terveyspiiri on kehittynyt oikeaan suuntaan, saisi vauhti Sakselasta olla kovempi.

– Oma ajatusmaailmani lähtee siitä, että meidän pitäisi keskittyä asiakkaisiin ja potilaisiin eli heihin, keitä varten täällä olemme. Nyt tästä on väkisin tullut hallinnon pyörittämistä. Se toki kuuluu toimitusjohtajan rooliin ja tehtäviin, mutta liian usein pääsee unohtumaan se, mitä varten täällä ollaan.

"Eksote on oikeasti ollut tehokas"

Eksote on ollut jatkuvien säästöpaineiden alla. Yhteistyö omistajakuntien johtajien kanssa on Sakselan mukaan tästä huolimatta sujunut hyvin.

– Vuoropuhelu on ollut rehellistä, oli pohdittavina sitten vaikeita tai helpompia asioita, Saksela sanoo.

Saksela ymmärtää kuntien rahahuolet, säästöpaineet ja toiveet.

– Näitä palveluja ei vain pystytä tuottamaan sen halvemmalla, mitä on tehty. Eksote on oikeasti ollut tehokas, Saksela sanoo.

Sakselan vuosia Etelä-Karjalassa ovat jatkuvien säästö- ja tehostamisvaatimusten lisäksi varjostaneet lääkäripula ja koronaepidemia, mikä on vaatinut resurssien uudelleen järjestelyjä.

Omat paineensa ovat tuoneet ennen Sakselan tuloa syntyneet 30 miljoonan euron palkkarästit. Osa henkilökunnan palkkasaatavista on maksettu, mutta tapahtumien kulkua käsitellään vielä käräjäoikeudessa.

"Hyviä toimintamalleja ei saa pirstaloida"

Saksela sanoo, että kovasti työtä teettävä hyvinvointialueuudistus on puristanut hänestä viimeisetkin mehut.

– Säkki alkaa olla tyhjä.

Hyvinvointialueen käynnistyminen ja Eksoten toiminnan lakkaaminen vuoden 2023 alussa linkittyvät vahvasti toisiinsa.

Hyvinvointialueen johtaminen ei Sakselaa kiinnosta, joten henkilövaihdos sopii hänestä mainiosti ensi vuoden maaliskuulle

– Uskon ja väitän, että tämä hetki on sekä Eksoten että hyvinvointialueen osalta paras. Itselläni ei ole nyt enempää annettavaa sen käynnistämiseen, sanoo Saksela.

Hyvinvointialueen valmistelu on Timo Sakselan mukaan ollut työlästä ja iso urakka. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Saksela arvioi, että hyvinvointialue saattaa syntyä ilman suurta rytinää, kunhan asiat vain muistetaan laittaa tärkeysjärjestykseen. Sekin on muistettava, ettei kaikkea koskaan voida toteuttaa.

– Missään nimessä ei pidä kuvitella, että hyvinvointialue pitää kerralla tehdä valmiiksi, sanoo Saksela.

Samalla hän muistuttaa, että Eksotessa asiat ovat hyvin pitkälle valmiita.

– Meillä on strategiat olemassa, samoin tietyt toimintatavat ja toimintakulttuuri. Niitä ei pidä pirstaloida ja aloittaa nollilta.

Kaksi asiaa on kuitenkin varmaa: Timo Saksela jää Lappeenrantaan ja jatkaa samalla toimialalla.

– Mahdollisesti palaan yksityiselle sektorille, hän sanoo.

Sakselan seuraaja hakusessa

Eksoten on täytettävä toimitusjohtajan paikka ensi maaliskuun puolivälistä vuoden 2022 loppuun asti.

Eksoten luottamusjohto ryhtyy selvittämään asiaa, ja tekee esityksen toimitusjohtajan tehtävän hoitamisesta hallitukselle tammikuun kokouksessa.

Mahdollinen vt. toimitusjohtaja saattaa hallituksen puheenjohtajan Anneli Kiljusen (sd.) mukaan löytyä myös Eksoten sisältä.

Eksoten tehtävät siirtyvät vuoden 2023 alussa uudelle Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle, jonka johtajan valitsee aluevaaleissa valittava aluevaltuusto.